Krönika januari 2009 | Krönika 25 februari 2009 | Alla krönikor

"Låt oss vara tacksamma mot människor som gör oss glada; det är de charmiga trädgårdsmästarna som får våra själar att blomma." Marcel Proust

10 feb 2009.

Jag säger bara ÄNTLIGEN har ljuset återvänt till vårt kalla Norden.

Jag öppnar dörren, jag stänger dörren, och känner redan  att våren är på väg, trots att vi i våra trakter inte har haft någon vidare form av snö. Tyvärr. Allting är på gott och ont här i livet men man måste alltid blicka framåt. Det är nu man ska ut i plantskolorna och butikerna och kolla fröer om man nu inte har gjort det tidigare.

Tittar man tillbaks så har man haft ganska många mörka månader på sig att gå igenom vad man förväntar sig inför kommande säsong. Men nu andas det vår i luften och jag håller på med vårbruket; jag har krukorna tvättade, jag håller på med fröplanteringar, jag går och kollar vad som ska beskäras och vad som inte ska beskäras. varför ska man beskära äpplen och päron nu i februari som man brukligt gör i Sverige?

Det är ett gammalt talesätt bara för att trädgårdsmästarna förr i tiden inte hade något annat att göra i februari.  De skulle ha något att sysselsätta sig med även i februari. Så därifrån kommer det. Jag tänkte att jag skulle göra sommarbeskärning i stället; det går lika bra att sommarbeskära äppel och päronträd, så vänta med det, inga problem.

Nu i början på februari så håller jag på att djupvattna mina Agapantus som har tillbringat en lång vinter som fångar i vår mörka källare. Jag måste gå ner och titta till dem lite.

-Hejsan, Hejsan här står ni! Ni har inte fått vatten på tre månader, men trots allt är ni fortfarande ganska gröna. Nu ska ni få en hel det vatten och lite gödsel, dvs en näve Krysan. Vad gott! Ta hand om er Agapantus. Tänk på våren den är snart här. Snälla, gör mig inte besviken!

Ja, det blir en vår i år också och ute i trädgården börjar det spira, det börjar gro. Man ser en föraning. Tänk hur årstiderna bara passerar revy, det är ju så märkligt.

Konstigt nog, när våren nalkas så är det lika roligt att ta bort gran- och tallris – som har fyllt våra balkonglådor under vinterhalvåret  – som det var att få upp dem i höstas. Tänk så många känslor som kroppen får när det börjar pirra, fåglarna börjar sjunga… glöm inte att mata fåglarna, de lever farligt i februari och mars för då finns det väldigt lite för dem att äta. Fortsätt mata.

En annan sak jag håller på med nu. Som jag har sagt tidigare, ska jag provodla kronärtskockor, men även bönor, men också luktärtor, som jag har saknat i trädgården i många årstid. Mer om det senare.

Gode tid! Det känns som det kommer att bli ett fantastiskt år för rhododendron och azaleor. Knoppsättningen är helt otrolig. Jag hoppas att ni vattnade rejält i höstas (det gjorde jag!). Nu har vi hösten bakom oss, till och med snart vintern, och trots att vi bara är inne i februari så pirrar kroppen av vårkänslor.

Våren är på väg, planera, tänkt till, lev i nuet.

A Gentleman Gardener

 

magnolia

agapantus