Krönika mars 2010 | Krönika maj 2010

April 2010

Lördagen den 10 april stiger jag ut i vår lilla trädgård klockan kvart över sex och hör fåglarna sjunga fortfarande i träd och buskar. Tänk alla månader som vi har bakom oss när det har varit väldigt tyst på fågelkvitter. Men sen sätter det igång. -"Uj, uj uj, vad vi kan". Det riktigt sjunger om trädgården, en riktig kavalkad i buskar och träd.

Fågellivet har äntligen kommit igång på allvar. Jag stiger ut i trädgården där snön äntligen har försvunnit efter den här långa eländiga vintern för oss i Stockholmsområdet. Med snöras och snökaos och snörasen från taken som har förstört mycket av mina buxbomhäckar som jag tror kommer att ha svårt att återhämta sig. Men det har varit en helsikes vinter så vi är värda en desto bättre vår och försommar, den som lever får se.

Trädgården har verkligen kommit till liv. När väl snön försvinner då går det så fort, nu när våren väl nalkas. Vintergäcken visade sig först.  Man går och väntar efter det första, man trånar efter det första men sen går allting så fort.

Det har varit en fantastisk månad än så länge i april månad här i vår lilla trädgård, här i södra Stockhom. Vi har haft massor med vintergäck som nu har blommat över. När snön väl smälter undan ser man skador på träd och buskar. Mycket har blivit skadat, rosor har knäckts och ja trädgården har tagit stryk den här gångna vintern helt enkelt. Det är inte mycket att göra åt, jag vet att jag inte är ensam, men det är tråkigt att se skadorna. Men som jag ofta säger i trädgårdssammanhang, man måste leva på hoppet och återgälda det man kan.

Men som det har börjat blomma! TUSENTALS krokus! Jag överdriver inte. Jag överdriver inte om jag säger att jag tar mig runt husknuten coh tittar ner i vår lilla fruktträdgård. Ja, 10 000 så där.. krokus! I full blom. Det är inte klokt jag förstår inte själv hur jag har pillat ner alla de här små lökarna under årens lopp. Tack och lov så har jag begränsat mig färgmässigt, jag  tycker ju personligen mest om vita och ljusblå färger på vårkanten och det är precis vad som blommar nu den 10 april i vår trädgård.
Tusentals krokus och i den mängden blir det ju massverkan och det kommer sig av att en botanisk krokuslök ger 3-5 blommor på samma lök.

Jag tycker det är så trevligt när man planterar i vågor inte i raka led utan att det är böljande former vid planteringar. Oavsett vad det är för planteringar, framför allt när det nu gäller krokus som är massplanterad i vår trädgård. Då ser det riktigt underbart ut, en underbar vårkänsla sprider sig. Det är med andakt man tittar för det blommar så fantastiskt samtidigt som den skiraste grönskan nu visar sig och vallmon som redan är uppe 20-25 cm. I år har det  till och med växt under snön och det har jag aldrigt varit med om tidigare. När väl snön smälte bort stod jag här och gapade och tänkte "Vad är detta?" Det visade sig att det har inte varit någon direkt tjäle i marken för all snö vi har haft så när snön smälte bort - där stod alliumen. -"Hå, hå, här står vi!" De hade vuxit upp ca 10 under snön. Det har jag aldrig varit med om.

Fåglarna kvittrar här i trädgården och tusentals krokus blommar. Framför allt vita och ljusblå. Och går jag upp efter skiffergången en kväll i april, det är fortfarande lite kyligt i luften, det är ju ingen skön värme än. Värmen har ju inte kommit men ljuset har ju återvänt. Åh! Man tittar bara med förundran, det är ju ljust, man tittar ner i dammen, det är ju liv till och med guldfiskarna har klarat den här vintern och börjar röra på sig. De ligger fortfarande lite lugnt för vattnet är fortfarande lite kallt men paddorna har börjat röra på sig.  Tack och lov så var ju inte dammen bottenfryst, vi har hållt igång luftpumpen. Det har så sakteligen börjat återhämta sig. De är inte hungriga ännu fiskarna, nej det är för tidigt men de har överlevt den här jäkla vintern rent ut sagt.

Fågelkvitter runt om i hela trädgården och krokusen som finns överallt. Man ser alla förväntningar nu som kommer, man ser hur allting börjar spira. Helt plötsligt efter en vinter som har varit tyst och lugn. Ja så lugn vet jag inte om den har varit på grund av all snö men trots alla skador så märker man att det är så mycket som kommer nu.

Tyvärr så går våren och den första blomningen över så väldigt snabbt.

Nu står jag på baksidan av vår kåk och tittar och tänker att skulle jag stå och säga så här till en god vän att "Här blommar tusen vita krokus", så skulle ingen tro mig, men vi har ju bra bildmaterial så folk verkligen kan se att jag inte överdriver.

Ja kära nån jag kliver runt här i trädgården och tänker på alla måsten för nu är det ju så mycket på gång och mycket som ska göras, så många måsten. För nu måste vi börja gödsla, börja kratta, vi måste börja få undan saker och ting. Få fram saker och ting. Agapantusen i källarén och i friggeboden ska ut och gödslas med Chrysan.
Det är så många måsten i månaden april. Kalla nätter, förädiska dagar men ljuset  har återkommit och växtligeheten har verkligen börjat visa sig. Tänk vad fort det går, tänk vad fort det går! Här går man och trånar och längtar. Det är så skönt att se att allting har börjat röra på sig. Det blir en vår även i år.

Ja kära nån,  jag går omkring och tänker på allting man har planterat som har försvunnit och samtidigt allting som komma skall. Alla buxbomsklot som har stått nedgärvda under vinterhalvåret som jag nu ska gräva upp igen och kruka in. Alla fågelfrön som ligger efter den här långa vintern, efter att jag har matat fåglar. Annars hade de väl inte överlevt. Ja, många hade väl gjort det, men djurlivet har tagit stryk den här vintern i skog och mark.

Ja kära nån april, i år blir det ingen frösådd, Kära nån jag har gjort mina misstag i alla sammanhang. Jag ska plantera lite bönor hade jag tänkt. Bönor vill jag inte vara utan men annars, nej jag är inte vän med…äh, jag är inte bra på fröodling helt enkelt. Jag vill ha perenner helt enkelt. Ett slag för perenner.

Kära nån alla älskade krokus i tusentals, Ni måste titta på bilderna från 11 april i år , och se det för jag är själv hänförd. Det är så vackert! Man känner en sån ödmjukhet med en trädgård och odlandet i sig. Jag känner mig ödmjuk. Att man kan skapa sätter igång alla sinnen med ett odlande och ett odlarintresse. Med trädgård, växt och odlarintresse. Jag tror att det ger kraft i människan. Jag tror att man behöver natur. Människan behöver skapande... människan behöver… det är mycket människan behöver men naturen kan ge så mycket.

Vårliga hälsningar från

A Gentleman Gardener