Krönika Januari 2010 |Krönika Mars 2010

Februari 2010

Hej igen alla kära trädgårdsvänner runt om i det här fagra landet Sverige och i alla andra länder där man läser våra krönikor, om man går in på vår engelska hemsida också. Ja vi har hållit på med vår hemsida nu i två och ett halvt år och nu är vi inne i februari månad.

Solen idag, ja ni kanske inte tror det när jag säger det, solen idag gick faktiskt upp sådär 07.05 och den gick ner 16.59 för att vara mer exakt. Med andra ord vi går mot ljusare tider. Men det här är den första krönikan som jag sitter och gör inomhus framför en braskamin med en fotogenlampa på bordet och fullt med levande ljus runt omkring mig, dolce vita, ja knappt. Man kan skratta lagom för februari månad i Sverige går mot alla rekord i mannaminne. Vi har så otroligt mycket snö ute i trädgården och det är med både glädje och sorg. Samtidigt som den täcker känsliga växter så är jag orolig för all tung snö som tynger ner växterna, många grenar har knäckts. Tung snö från taket faller ner på mina älskade buxbom och jag befarar att flera Rhododendron har tagit skada denna otroligt snörika vinter. Från norr till söder i Sverige, vårt avlånga land ligger inbäddat i snö och det har inte hänt på ca 25 år. Snödjupet måste banne mig vara ca 70-80 cm om det bara räcker.

Februari är månaden då min kropp börjar känna av växtvärk, den riktigt skriker:

-Nu får det vara nog med vinter, is och kyla.

Man vill så gärna ha åtminstone några vårtecken ute i en trädgård, dock inte i år, absolut inte. Nåt jäkligare vinterväder under de 14 åren som vi har bott på det här stället har jag då inte varit med om.

Ja, jag är ute för att skaka av så mycket snö jag bara kan, grenar som kan knäckas tar jag in och sätter dem i vatten. Det gör jag med päron, äpplen, Magnolia och Ginstträd. Och har man tur får man lite blom i mitten av den smällkalla vintern.

Februari månad är även en bra månad att beskära många träd och som sagt ta vara på grenarna.

Ja, kära nån jag sitter här framför braskaminen, jag ser lågorna slå. Jag längtar efter våren och försöker redan planera för kommande säsong. I regel försöker jag ligga sex månader före men just i år, februari 2010 i Stockholm är det lite svårt att tänka på trädgård på grund av all jäkla snö.

Det är lätt att köpa och sätta fröer för tidigt på våren men samtidigt är det fint att se alla fröer ute i handeln för det är nu i februari som de flesta trädgårdskänslorna börjar komma igång. Det är sannerligen inte lätt att skriva om en trädgård som i nuläget ligger inbäddad i en salig massa snö. Vintern fortsätter och det är bara till att gilla läget. Tänd lite ljus.

Jag tänder ytterligare en värmande brasa och plockar fram trädgårdsböcker för att hålla trädgårdshumöret vid liv. Jag planerar även alla besök jag vill göra i andras trädgårdar. Man skapar så mycket genom att dela med sig, alla underbara människor som är intresserade av odlandet och trädgård. Kunskap för mig betyder vishet.

Trotsa vinter is och kyla, så där 20 minus, håll humöret uppe, våren knackar snart på dörren, gilla läget och håll trädgårdsdrömmarna vid liv.

Nu ska jag ut och skotta. Hur kul är det?

A Gentleman Gardener