Krönika maj 2010 | Krönika juli 2010

 

Juni 2010

Ja gott folk då stiger jag ut i vår lilla trädgård i södra delen av Stockholm en kväll i juni 2010. KLockan är 10 på kvällen och jag har paraplyt uppe för det småregnar lite. Lite lagom. Med andra ord försommaren har anlänt till Stockholm. Mycket som har blommat har blommat över och jag säger bara med bävan i rösten  ”Blott en dag ett ögonblick i sänder” vi ska ta vara på livet - ta vara på allt som finns omkring oss säväl växter som människor och vara tacksamma för det.

Frodigheten i vår lilla trädgård är ganska prakfull. Ja, just nu är det som är mest praktfullt i trädgården, nu i början av juni. Det är Rhododendron, vallmo och inte minst allium som jag har i massor. Allium är en sån växt som jag tycker är lite underskattad i Sverige jag tycker folk borde plantera den mycket, mycket mer än vad de gör för att dels så äter inte rådjuren den och dels så har den fantastiska blommor och fantastiska fröställningar. Jag måste slå ett slag för allium för det är sällan man ser några mängder i svenska trädgårdar. Själv har jag väl en si så där 1000 stycken som står här och dallrar under träden.

Och Yukashimanum, ja kära nån, älskade, älskade rhododendron som du blommar. Hundkex är inte heller helt fel. Ja ogräs, vad är ogräs i trädgårdssammanhang? Mycket som är ogräs kan ju också vara  väldigt vackert man får vara lite försiktig innan man plockar bort alldeles för mycket. Gå lite varsam fram med det här- Gå lite nyfiket runt i era trädgårdar och i era täppor och tänk till, för mycket grönt som är ogräs är ju även vackert. Absolut

Det är så mycket som händer nu- Guldazalean .... en av världens äldsta azaleor blommar som finast och doften sprider sig. Alltså vid den här årstiden, man går ju med andakt, man tittar ner i dammen och fiskarna har kommit till liv och näckrosknopparna kommer upp och det är så mycket som händer. Det rör sig i dammen.

Ja livet tar slut men samtidigt så pågår mycket liv på alla sätt. De som känner mig vet vad jag pratar om, jag genomgår en svår period just nu och det har att göra med, ja en sorg men jag märker att mitt i sorgen så ger trädgården mig någonting alldeles extra. Den ger mig en styrka, en kraft. Det kanske låter konstigt att uttrycka sig på det sättet men jag menar verkligen det. Jag tror att växter och natur det ger kraft helt enkelt och jag önskar att alla människor skulle få den möjligheten att känna den kraften som natur och grönska kan skapa.

Tulpanerna blommar fortfarande, de senblommande. När man planterar tulpaner tycker jag att man ska tänka lite på tidsperspektiven, på tidigblommande och senblommande. Tänker man på det sättet så kan man ha igång en tulpanplantering i två och en halv månad och det är en ganska lång tid. Börjar med de botaniska och avslutas med de liljeblommande. Som det blommar!

Sen är det det där med rådjuren, ja det pratar jag sällan om, det får andra prata om. När jag tittar ut i vår lilla täppa här i vår lilla trädgård på A Gentlemans Garden så ser jag ett hav av vallmo, allium och vita tulpaner och jag tänker så här´: -Tänk vad som komma skall”. För ligger man steget före och planerar och planterar då har man hela tiden någonting att se fram emot i en trädgård. Juni månad är här, äpplen och plommon och alla träden har blommat över, ja det är hagtornen som blommar så fantastiskt. Hagtorn älskar jag ju dels har de en fantastisk blomning dels får de så fantastiska bär som är till nytta för alla småfåglar senare på vintern.

Mördarsniglarna har äntligen, äntligen säger jag med ett leende på läpparna, hittat in i vår trädgård. Ja det är ju ett annat kapitel som jag får prata om en annan gång.

Ja som sagt, älskade trädgård,det är så mycket att beakta och begrunda men en trädgård kan inte bara ligga still man måste ta vara på den och vara tacksam för det man har. Ett liv är ett liv även i en trädgård.

Regnet  det  bara öser ner, och jag är så blöt om både skor och strumpor!!!

Lilla trädgård, älskade trädgård, tack för den styrka du ger mig just nu.

Ta vara på er alla trädgårdsmänniskor och plantera, plantera, plantera. Livet måste fortsätta, det är det underbaraste vi har och vi måste orka. Njut av grönskan och frodigheten i trädgård och natur.

Kram

A Gentleman Gardener