Krönika februari 2010 | Krönika April 2010

Mars 2010

Ja det är 8 mars 2010 och idag gick faktiskt solen upp rean 06,41 och den den ska gå ner ungefär vid 17.33. Ja äntligen börjar vårvintern göra sig till känna och solen har börjat återvända och dagarna blir allt längre. Ja man hör till och med fåglarna kvittra i buskarna trors all snö som fortfarande ligger. Man känner dock en föraning om en kommande vår 2010. Det var på tiden.

Ja, jag suckar, jag drar andan och tänker på allt omkring som händer. Om bara all snö kunde försvinna så jag får se alla skador på buskar och träd som den här eviga vintern har ställt till med. Väl snön försvinner så blir det dags för alla översvämningar. Tack och lov så ligger vår trädgård i en sydväst sluttning så vattnet rinner lätt bort och det är ju på både gott och ont.

Ja jag börjar plocka bort allt gran-, tall- och enris som har legat kvar hela vintern i fönstren och på bågarna för lika roligt som det är att sätta upp det när hösten nalkas vinter så lika roligt är det att få bort dem.

Fåglarna som sagt, ja i vår trädgård har det sannerligen inte saknats mat och än måste man hålla på och fodra dem för snart dyker ju alla flyttfåglar upp och de är ju urhungriga efter alla resor i luften.

Ja man hoppas ju så innerligt på lite vårtecken i vår trädgård nu i mars, men det ligger fortfarande cirka 50 cm snö så det är sannerligen inte lätt att hoppa till av glädje.

Jag har börjat med mina frösådder i alla fall. Jag försöker testa lite olika saker varje år men jag får begränsa mig för jag är inte så där jätteduktig på frösådd. Däremot är jag ganska bra på liljor och igår så anlände minsann vår stora order på liljor från Holland som jag ska nu börja förplantera.

Man behöver inte förplantera liljor, man kan direktså dem i början på sommaren men jag vill ha dem tidigare i blom och vad jag gör då är att jag försöker trycka in dem en och en i krukor och sen vattna igenom dem och sen upp med dem på vinden där de får stå i mörker i 5 grader. Det är det ultimata och sen i maj plocka ner dem och börja avhärda dem i maj månad.

Ja vårvintern håller i sig men nu är det sannerligen tid att börja jobba med trädgård. Än en gång jag tjatar och tjatar tvätta undan, städa undan, tvätta krukor och alla andra bestyr som underlättar sen när väl sommaren kommer. Man sparar mycket tid med att planera.

En annan sak som är viktigt för mig det är att få hem en massa gödsel.När det ligger ungefär 10 cm snö då är det perfekt att gå ut och strö gödslingsmedel Crysan elller benmjöl. Framför allt lägger jag det där jag vet att jag har krokus som väntar på att komma upp. Då kommer det ner så fint i marken med vattnet när snön sen väl börjat smälta.

Ja ljuset har äntligen återvänt och det är svårt för många av våra utländska besökare som är inne på vår hemsida att förstå våra årstider här i Norden. Från ljusa sommarnätter till evigt mörker vintertid. Ja men samtidigt är det en viss charm med alla årstider och jag är så tacksam för moder-fader jord.

Nu sätter vi igång alla kära trädgårdsvänner. Allt eller inget. Ligg steget före. Planera. Dröm om en framtid i vårskrud för snart är den här. VIntern ger vika för våren. Det värker i kroppen på mig av bara tanken, alla  årstider för mig har ju sin charm men personligen är jag innerligt, just i år, trött på vinter, is och kyla.

Ja, vänta inte till påsk. Mars är här och det är en underbar månad, ljuset har återvänt. Frossa i tulpaner - det är vi väldigt bra på här i Sverige. Tro det eller ej våren är på väg även till vårt underbara avlånga land Sverige. Kram alla vänner där ute.

A Gentleman Gardener