Krönika september 2010 | Lista krönikor

Oktober 2010

Bildgalleri

Hejsan alla älskade trädgårdsvänner. Jag steppar ut i trädgården för sista gången för idag, den 21 oktober 2010. Det är inte klokt när man har månaderna och åren bakom sig och se en trädgård i förvandling, alla årstider som passerar förbi, allting som händer allt liv som kretsar kring en trädgård vad gäller växtlighet och fågelliv och ja alla växter som bara växer och frodas. Ja inte alla men de flesta. Som sagt så är det den 21 oktober och kylan har slagit till i Stockholmsområdet och det har blivit höst på en gång.

Vi hann faktiskt ha en sista öppning i vår trädgård i Tumba och den skedde i söndags den 17 oktober och jag tackar hjärtligt alla underbara människor som dök upp i höstsolen och det serverades kaffe och kaka och trattkantarellsoppa. Hoppas att det smakade.

Som sagt hösten har anlänt med dunder och brak och alltid vid den här årstiden är det som om man springer omkring med andan i halsen. -"Hinner jag? Orkar jag? Man kan ju tycka att vid den här årstiden är det inte så mycket att göra men kära ni. Ni som kan det här med trädgård vet att det är ganska mycket att göra. Jag skär ju inte ner några perenner vid den här årstiden som många människor verkar göra men se till att ni gräver upp era dahlielökar och förstås alla lökar som ska ner i marken. I år har jag begränsat mig. Jag sätter bara 4000, jag tycker att det räcker. För kommande vår satsar jag mest på tulpaner och alliumlökar.

Men sen alla krukor som ska undan och som ska ner i källaren måste lyftas och bäras in. Så mycket som aldrig blir gjort som borde bli gjort.  Men skörden av bönor är förbi och svampsäsongen är i full gång. Jag använder ju väldigt mycket svamp i mat, ja svamptorken går på för fullt där inne och dofterna sprider en hemtrevlig känsla i hela huset.

Nu tar jag en sista runda i trädgården för ikväll. Det har varit en annorlunda höst här i Stockholmsområdet i år. Vi har inte fått de där fantastiska höstfärgerna som vi brukar ha och varför förstår jag inte, men en sak tycker jag att ni trädgårdsälskare ska tänka på. Det är faktiskt hösten. För trots att vi är inne i oktober så har vi faktiskt väldigt mycket som blommar och gestaltar sig i trädgården. Vi har kärleksörten som jag har planterat i massor. Höstrabatten! Ja, nu ska jag inte stå och skryta om rabatten den 21 oktober men för ett par dagar sen, den 17 oktober, i söndags. Bara för några dagar sedan, då lyste min höstrabatt som allra finast med Rudbeckior, Silverax, vita astrar och gräs.

Gräs det  är någonting som jag har fått upp ögonen för de senaste åren och jag vill ha in mycket mycket mer gräs i trädgården. Om jag har någon plats det får vi ju se!

Men som sagt vi har skördat våra frukter, äpplen, päron och plommon. Nu är det kronärtskockorna som står här och dallrar.

Sen är det bara att städa undan, plocka undan och börja förbereda för vintern kan slå till. Jag har börjat mata fåglarna och det är en riktig fröjd att se de små liven här. De vet att bordet är dukat. Åh mina fåglar. Vad vore ett liv utan fåglar? Fågellivet i trädgården är ju så fantastiskt. Ja, jag värnar verkligen om dem. Mata era små fåglar folk!

Ja vi börjar gå mot vintern. Än kanske vi har några veckor framöver med härligt höstväder, men som sagt se till att få undan. Om det är plantor som ni vill skydda, kupa upp rosor måste ni också göra, och vattna, vattna. Framför allt barrväxter och Rhododendron där ligger slangarna framme flera timmar om dagen, jag vattnar in i det sista. För knoppsättningen på Rhododendron plantorna för kommande vår är utan dess like. Jag har personligen under de 16 år vi har bott i kåken aldrig varit med om en sån enorm knoppsättning. Så välkommen till en vårvisning i Rhododendrons tecken, lilla Sofiero. Jag säger bara det.

Som sagt tänd brasor, tänd ljus och lev ut och var ute så länge och mycket ni kan i höstens tecken och ta vara på alla de här dagarna när trädgården visar sin gestaltning.

Tänk även på struktur också när ni planerar era trädgårdar. Jag gick tidigt in för att skapa olika strukturer runt om i vår trädgård. Det finns alltid någonting att se och begrunda  året om.

Ja det här med trädgårdsliv det är ett märkligt liv och just nu står jag och tittar på ett hav av saffranskrokus som blommar så fantastiskt nu i oktober - november.

Kära nån! Ja, ja, ja, oktober månad börjar lida mot sitt slut. Jag hoppas allting är bra med er där ute. Det finns ju alltid så mycket som man vill plantera som man sen inte hinner med. Det är ju väldigt bra att skriva ner saker alltså. I en särskild liten bok så man har någonting att begrunda och tänka efter för jag vet att under mina mörkaste vintermånader då kan jag planera trädgård för brinnande livet framför brasan. Då går det undan med papper och penna och skiss.

Hoppas att ni får en härlig oktober månad och som sagt vattna era Rhododendron och lägg gärna lite eklöf under också om ni har möjlighet till det för det är den ultimata kompostmedlet för Rhododendron. Hösten är här och vi går omkring bland höstlöven. Ha det riktigt bra allihop där ute och tack än en gång för alla ni underbara människor som dök upp den 17 oktober här i vår trädgård. Det var riktigt roligt.

Nu är det dags att tända en brasa...

Stefan