Krönika augusti 2010 | krönika oktober 2010

September 2010

Bildgalleri

Hejsan, svejsan alla älskade människor som är intresserade av allting som sker runt omkring oss i livet och vår trädgård.

Det här är Stefan, det är Tumba, A Gentleman´s Garden och nu star vi inför den kommande hösten. Datum är 9 september när jag stiger ut i  trädgården och går runt en sista runda. Jag vill gärna gå runt i trädgåren ett par rundor varje dag för att begrunda och titta och se sig omkring vad händer.

Ljuset förändras och dofterna fortsätter att sprida sig på ett så speciellt sätt, precis som de gjorde i augusti. Just nu doftar det så fantastiskt av vita flox. Jag gör ett slag för vita flox – man skulle plantera vara mycket mer än man gör idag.

Klematisen blommar också fantastiskt och jag har också andra exotiska saker som blommar. Det är skördemånad, sen skördemånad. Vi skördar gurkor, bönor och tomater, björnbär och lite sånt smått och gott. Än har inte äppelsäsongen kommit igång och päronen börjar så smått att mogna men det dröjer nog ett par veckor till.

Början av september känns för mig lite exotiskt för att luften är hög, det är mycket fuktighet i luften och i och med fuktigheten så sprider sig dofterna på ett helt annat sätt än de gör på våren. Då kan man ha mycket i blom och ljuset är där men man har ju inte doften på samma sätt som man har på sensommaren som vi nu är inne i här i Stockholmsområdet.

Jag tittar mig omkring och känner att ja, -”kära sommar var tog du vägen”. Jag är så tacksam för allting som har blommat. Jag tittar på krukorna där blommorna snart har blommat över och som strax ska in i källaren igen. Men man ska inte glömma bort att hösten – mer eller mindre slutet av september till början av november – i Sverige kan vara  en fantastisk tid. Inte nog med att det kommer väldigt mycket fina höstfärger vi har ju fortfarande mycket som vi väntar ska blomma. Typ Crocosmia, höstkrokus osv.

En trädgård är levande och den trädgård som vi har skapat på vår lilla plätt på jorden det är en levande trädgård från början till slut. Sen är det vinter och när väl snön kommer då får man se till att man pryder lite grann då också.

Fyra tusen höstlökar har nyss anländat från Holland och måste ner. Min grossist sa till mig, -”Men kära Stefan, ska du bara plantera 4000?” Och jag svarade, -”Ja, Simone, jag tror fyra tusen får räcka för vi har ganska mycket.” Jag vet precis var jag ska plantera dem, för det är planering som gäller.

Nu börjar rosenflocken blomma i den stora rabatten på framsidan – deras mörklila färg utgör faktiskt huvud färgtema i hela rabatten. De är så höga att man känner sig ganska liten, som en treåring som bara står där och tittar upp -men vad är det här för någonting? Jag känner mig så liten helt plötsligt! Färgteman fortsätter även hos kärleksörten som kantar bade sidorna av uppgången från gatan, och som har nyss börjat ändra färg från grönt till mörklila.  Spaljén som star på den ena sida av uppgången dingnar nu av svarta och gula bönorna. För övrigt måste bönorna delar spåljén med vindruvor, gurka, mullbär och kaprifol.

En annan sak jag tänkte nämnar, kära vänner, är ljus i trädgården. Titta gärna på vårt bildgalleri för augusti och september. Lite facklor, lite fotogen och såna godsaker skapar en otrolig känsla. Följa inte efter vad alla andra gör utan se till att göra det lite annorlunda i era trädgårdar. Ordet myspys tycker jag är ett himla trevligt ord.

Trädgård, trädgård älskade trädgård, gräset är vått och det doftar så gudomligt. Man kan tänka tillbaks på den tid som har varit men man får inte glömma framförhållningen och tänka på vad som komma skall, för som trädgårdsoldlare lever man helt enkelt på hoppet; det är hopp, planering och plantering och jag tror att man kommer väldigt långt i livet med det i åtanke.

Tack alla ni som följer oss och vår lilla idé runt vår lilla plats här på jorden. Det är så roligt att har besökare i flera länder som läser våra krönikor och som lyssnar på vad min lilla röst har att säga; jag hoppas verkligen att jag på något sätt och vis kan berika några själar ute i den stora vida världen, för vi har alla så mycket att dela med oss av. Så glöm inte att dela med er av allt ni har, för ju mer vi berikar varandra ju mer kunskap och lärdom vi kan ta, och det berikar våra liv.

Går en härlig host till mötes.

A Gentleman´s Garden, Stefan, Tack!