Krönika Januari 2011 | Krönika Mars 2011

Februari 2011

Hejsan alla trädgårdsvänner. Ett stort hjärta till er alla därute, den 14 februari – Alla hjärtans dag.

Här i Stockholmsområdet i Sverige gick solen upp ca 07:32 och den går ner ungefär 16:33. Jag kryper upp i en soffa och tittar in i en brasa som värmer huset och det kan behövas för solen strålar men det är otroligt kallt i hela Stockholmsområdet. Vi hade ca 18 minusgrader i morse och snön ligger kompakt i hela trädgården. Jag har haft fullt upp att skotta och skaka bort snö som ligger på träd och på Rhododendronbuskar. Vid det här laget är jag trött på både snö och skottning.

Trots snö och iskyla så börjar våren närma sig. Det är dags att förbereda sig för den kommande säsongen, bestämma vad man ska plantera och så. Man måste också tänka på att om planerar att sätta fröer så måste man plantera väldigt tidigt, det gäller bland annat Kronärtskockor och Heliantrop.

Vad gäller kronärtskockor, det har jag provat tidigare i mitt liv och att så dem på frö det har jag gett upp. Däremot så har jag planterat en så kallat perenn kronärtskocka. Det ska bli spännande att se om den kommer igen. Den ska visst komma igen likt en dahliaplanta och sorten som jag köpte förra året heter Herrgård. Den ser ut att trivas där nere i källaren, så kronärtskockan Herrgård har jag på besök.

Vid den här tiden i trädgården går jag omkring med bävan. Jag fruktar för alla snöras som ställer till det och för alla grenar som har knäckt och Rhododendron som har farit så illa. Ja, jag har verkligen försökt att göra mitt bästa med att skaka, skaka, skaka för att rädda min lilla plätt på jorden, men det kommer att ta några veckor till innan man kan se vad vintern har ställt till med. En trädgård är ju ett levande väsen, det har jag sagt i många av mina krönikor. Personligen hämtar jag min inspiration i trädgårdstidningar, böcker och besök i massor av trädgårdar både i Sverige och utomlands. Jag tycker aldrig man ska vara rädd att fråga, om man ser en trevlig trädgård – Skulle jag kunna få komma in?

Fråga också om tips och idéer från andra människor. Man kan lära så mycket från andra som är trädgårdsintresserade. Alltid har man något att lära sig och att lära ut.

Jag har ju alltid haft en förkärlek för trädgårdar i England och Italien, där jag har varit väldigt mycket, och Azorerna ska man bara inte tala om, Åh, bara jag tänker på trädgården på Terra Nostra får jag gåshud. Ett paradis för trädgårdsälskare och så får jag inte glömma Ninfa söder om Rom i Italien. Ja, kära nån!

Man blir så påverkad den här tiden på året, man sitter och drömmer bland all snö. Drömmar om trädgård sätts på sin spets i februari det är säkert, det är inte så mycket man kan göra ute i all snöyra och kaos. Men att sitta inne i värmen med en brinnande brasa och drömma om trädgård blommor och bin det är inte heller så illa.

Vid min ålder snart 50 år har jag en massa trädgårdsminnen i bagaget. Och tänk allt började när jag som 6-åring fick min första odlingslåda. Då sa det klick och sen dess har jag varit intresserad av allt vad naturen har att ge och trädgårdsintresset har sannerligen inte stannat av. Sluta inte drömma. Tänk grönt det är skönt.

Hälsa gärna på oss på mässan Nordiska Trädgårdar i Älvsjö, Stockholm mellan den 24 och 27 mars 2011. Vi har en monter i AG22.

Ta hand om er där ute, det är verkligen svinkallt, men vid den här tiden på året ser man att dagarna blir lite ljusare och fåglarna börjar kvittra lite mer. Vi har många kalla, kalla nätter och dagar framför oss men ljuset börjar sakteligen återvända och snart ,snart, snart ,snart…. är det vår.

Kram Stefan.