Krönika Maj 2011 | Krönika Juli 2011

Juni 2011

Hej alla älskade människor där ute i trädgårdsvärlden som besöker oss här på vår hemsida. Jag är överväldigad av alla de som har varit inne och sett på det lilla, lilla, lilla vi håller på med.

Livet snurrar som en karusell och här är det midsommarafton. Det är kväll och jag är ute i trädgården som vanligt och gör dittan och dittan. Det är mycket som händer under alla väderleker och årstider. Vi bor i ett avlångt land och nu i midsommar står Sverige stilla. Blicka tillbaks, för det är högsommar i Sverige och det är mycket som händer, gott folk.

Människor som kommer hit från andra länder tycker kanske att det är lite konstigt, men midsommar är lite speciellt i Sverige – det är en högtid, ett firande. Jag vet personligen inte vad det innebär, men det är grönt, det är skönt och det frodas, och jag har nästan planterat klart mina sista fröer. Nu är det mesta planterat. Jag personligen kommer inte att plantera fröer i marken längre där vi bor. Jag anser att jag måste förplantera. Bönerna är nere, tomatplanter frodas, gurkorna kommer, paprikan kommer, och det kommer igång.

Vi är inne i juni månad, närmare sagt slutet av månaden. Den första skira grönskan är borta. Det var så underbart! Nu har alla fruktträden blommat över och vi väntar på resten. Vi väntar på äpplen, persikor, päron – och det kommer i lagom tid, i sinom tid.

När man har en trädgård, ska man inte göra för mycket på en gång. Man måste ta det lungt och tänka till. Och sedan är det också skötsel. För en trädgård tar tid. Har man inte den tiden som man behöver, då måste man anpassa sig efter omständigheterna. Vad har man tid med när man gör en trädgård egentligen? Hur mycket har man tid med? Fundera först och gör inget för hastigt.

Jag måste berätta, det var en väldigt underbar man med glimten i ögat som kom förbi hos oss för ett par veckor sedan, han sa att han hade ett par Agave plantor. Jag bli så berörd, för han hade verkligen glimten i ögat. Han sade till mig ”jag har någonting som har några år på nacken – typ 40 år – och vill ni har dem, så kan ni ta dem”. ...och dem tog vi...och de står nu parerade i vår trädgård. Han dök upp med ett släp med tre stycken stora Agave. Herregud! Jag tackar ödmjukast.

Det ser ut som en djungel i trädgården just nu. Det är så mycket som frodas. Det är en liten trädgård av c:a 1500 km (det har jag sagt tidigare) – det är ingenting märkvärdigt – men likväl det är en trädgård, och det är mycket som ska ta hands om. Den första skira blomsterföreställningen har gått över men nu händer så mycket mer. Nu kommer rosorna snart igång: Nu kommer det, nu kommer det. OCH jag slår ett slag – jag har sagt den tidigare men jag säger den igen – klematis ’Fargesoides’ (’Summer Snow’) – låt den växa, låt den klättrar – den är så otroligt vacker.

Ännu en gång – glad midsommar och tack för alla besök i vår trädgård – både fysisk och virtuellt.

Stefan

A Gentleman Gardener