Krönika Oktober 2011 | Krönika December 2011

November 2011

Hejsan alla älskade trädgårdsvänner!

Livet går vidare, årstiderna passerar revy. Livet är en revy, det är bara att hänga med och göra det bästa av årstiderna. Här i Sverige, den 13 november, är det minst sagt roligt och staka runt i trädgården, vi har haft en otroligt varm höstmånad utan dess like på många år. Det gör att man känner sig lite förundrad.

Det roliga är att det har varit möjligt att fortsätta plantera och det har jag gjort - väldigt mycket senare än vad jag i vanliga fall brukar kunna göra. Fortfarande springer jag och köper lökar på rea. Alla de lökar som jag köper från Holland är redan i marken men vem vill inte fortsätta plantera så länge det går. Tulpan och allium går alldeles utmärkt att plantera så länge spaden går i marken, men glöm små lökar t ex krokus.

Ibland förstår jag inte riktigt hur jag har plats för så många tusentals lökar, trädgården är ju inte så stor. Men är man galen i lökar, så är man!

Solen i dag gick upp 07:56 och går ner vid 17:28, så det är en väldigt mörk årstid vi är inne i. Kära nån, man väntar redan på ljusare tider och det är ännu ca sju veckor kvar till midvintersolståndet när det vänder. Jag har personligen väldigt svårt för mörkret och – med undantag för sista lökplantering -är det inte så mycket man kan göra ute i trädgården den här årstiden. Allt som är frostkänsligt måste när i källaren eller i friggeboden – det började jag med redan i slutet av oktober och därför är det inte mycket kvar att göra.

Jag har fortfarande några saker och ting som blommar i trädgåden – det är inte klokt. På framsidan, bland 3 klotrobiniaträd (Robinia pseudoacacia ‘Umbraculifera’), har jag fem relativt nyplanterade buskar av en lite trevlig ros som heter Little White Pet. De blommar fortfarande i mitten av november. Likaså den klättrande rosen Ilse Krohn Superior, som fortfarande sätter knopp. Ovanligt beteende i en ovanlig höst här i Sverige. Men undrens tid är inte förbi, så tänker jag ofta. Man ser tillbaks på en trädgårdssäsong, och man ser fram emot nästa.

Jag håller nu på att springa runt i skogarna för att se var de har fällt träd. Jag älskar att dekorera med enris, gran och tall i balkonglåder och urnor, och runt verandan och altanen – jag vill ligga inbäddad i grönska även vintertid om jag så sitter inne, som jag gör just nu med en värmande skön sprakande brasa i köket. Kottar plockar jag så länge jag kan, för det är så underbart att ta vara på så mycket man kan i naturen. Och bor man så nära naturen som vi gör, så har man tillgång till så mycket gratis. Allting finns – grenar, kottar, kvistar – ta hem, plocka upp, torka, och sedan får man så mycket njutning av så lite.

Som sagt, i november är realisation av lökförsaljningen i gång. Köper man perenner, så kan man kruka in dem så att de rotar sig, men så länge det inte finns tjäle i marken kan man gräva ner krukorna, sedan kan man vänta tills våren för att plantera dem på rätta stället. Det viktigast är att de har kommit ner i marken. Om ni är intresserade att vara med oss och köpa lökar direkt från Holland – och på priser som konkurerar även med slutsäsongens reapriser – så är ni välkomna att bli medlem i vår nystartade Bulb Club. Naturligtvis kostar det ingenting att vara medlem – man betalar bara för de lökar man köper, plus eventuell frakt. Närmare detaljer finns här på hemsidan.

Slutligen, måste jag tacka ödmjukast alla de otroligt trevliga människor som har besökt vår trädgård under säsongen, ni som läser mina krönikor och ni som har skickat trevliga meddelande och kommentarer. Sist och inte minst, kan jag avslöja varför oktober krönikan (on förevarande krönikan ocksa, för den del) har varit så försenad. Anledning är att vi har varit fullt upptagna med produktion av en bok om vår trädgård, som kommer att ges ut av ICA Bokförlag till våren. Bokens titel är ”Trädgårdspassion - En kärleksförklaring i fyra akter”. En beskrivning av boken finns redan nu på www.icabokforlag.se (sök boken med ISBN nr 9789153437970).

Har en fortsatt trevlig höst - snart är vintern här. Tänd ett ljus.
Stefan, A Gentleman Gardener