Krönika September 2011 | Krönika November 2011

Oktober 2011

Nu har vi kommit in i slutet av oktober; jag ligger lite efter med mina krönikor men det finns en och annan anledning till det, som ni kommer att läsa om i nästa krönika.

Nu är hösten här, men i Sverige har vi inte haft en sådan varm höst på väldigt, väldigt många år. Jag har aldrig varit med om det. Medel temperaturerna är mycket över de vanliga, och jag håller på och påta här i trädgården som vanligt. Det känns väldigt underligt för det brukar inte vara så här varmt, helt enkelt. Man är inte van vid att svettas i slutet på oktober i nordens land Sverige.

Men, som sagt, trädgården lever och vi har stängt för säsongen. De besökare som vill komma till oss är hjärtligt välkomna men hör gärna av er i förväg, för just nu har jag fullt upp med lök plantering. Jag håller på att plantera mina sista 3 000 lökar och ännu väntar jag på att utförsäljningar i butiker ska dra igång på allvar... jag vill gärna har 70 % rabatt, då passar jag på, för 3 000 lökar räcker inte; nej, nej ,nej - det finns plats för mer.
Men vilken underbar oktober månad! Jag har plockat svamp för glatta livet En sådan här svamp säsong har jag inte varit med om på många år. Jag tror att jag har plockat 30 kilo trattkantareller. Det går inte av för hackor. För min del, börjar säsongen med karl johan och slutar med trattkantareller, med lite smått och gott mitt i mellan.

Idag tänkte jag på mina gräs. En lite speciell sak att göra om man har t ex elefantgräs är att köra ned en spujt eller bambo pinne i mitten och binda upp gräset ungefär en halv vägs upp. Då håller den sin karaktär under hela den kommande vintern. Så trots att vi bara nått slutet av oktober, gäller det att tänka lite framåt (vilket vi nu gör). Ut i skogen gott folk, vi håller på med svampplockning fortfarande. Vidare håller jag på att samla kottar, grenar och mossa. Man kan göra så mycket fint, skapa en fantastiskt stämning både inom- och utomhus under vintern, när trädgården ligger i vila. Så ut och plocka och fynda!

Trädgårdsuppgifter för nävarande inkluderar klippning av gräsmattorna för sista gången i år. Jag gör det långt in i november, så länge det inte ligger snö. Jag håller på med krukorna, jag släpar och bär för att få undan; palmerna har kommit in i friggeboden. Någon har berättat för mig att många palmer klarar sig faktiskt ner till c:a minus 15 grader, så förmodligen kan man vänta lite med även dem. Olivträden klarar några frostnätter så de väntar jag på att ta in, det är ännu lite för tidigt. Jag tror att jag kommer att vänta till en bit in i november för att gräva ner mina buxbomsklot, som jag har ganska många av. Och löven väntar jag att räfsa till mer eller mindre alla har trillat; de flesta har inte trillat ännu, helt enkelt. Fiskarna äter fortfarande i dammen på slutet av oktober, som är lite ovanligt och är bevis för hur relativt mildt vädret har varit.

Vilka underbara färger vi har i trädgården – det bara lyser i rött och gult och orange. Höst färgerna har varit (och tack och lov är fortfarande) fantastiska. Lönnar är träd som skulle in i varje trädgård i Sverige, för deras höstfärger är helt enkelt spektakulära Jag vill slå ett särskilt slag för kopparlönn (Acer griseum),med sina otroligt vackra röd-bruna löv och flagnande bark. På engelska kallas den för paperbark maple – ett underbart deskriptivt namn för ett verkligt underbart träd.

På marken runt omkring tors man knappt gå på de små knappriga löven. Det är så vackert, det är en sista suck innan allvaret börjar. Kära nån, älskade trädgård. Jag går in i huset med en tår i ögat; jag menar på fullt allvar. För jag älskar trädgård ,när man funderar över allting som har varit och allting som komma skall. Mörkret börjar sänka sig...

Kram,

Gå en härlig höst tillmötes älskade trädgårdsvänner

Stefan, A Gentleman Gardener