Krönika juli 2012 | Krönika september 2012

Augusti 2012

Hejsan alla älskade trädgårdsvänner.

Nu är vi inne i augusti månad, en bra bit in i augusti. Det har blivit eftermiddag. Datumet är ondsdagen den 22e när jag springer in ut och från huset mellan regnskurarna. Nu i augusti har jag fullt upp; trädgårdssäsongen är långt ifrån över och jag har fortfarande väldigt mycket som blommar.

Mina vita hortensior ’Annabelle’ blommar fantastiskt likaså de vita floxen ’Fujiyama’, som sprider en väldoft över hela trädgården. Även mina orientaliska liljor sprider en behaglig doft runt omkring.

I år har jag en speciell favoritlilja som är väldigt vacker. Jag har haft den i många år, men inte tänkt så mycket på den tidigare. Men i år gör jag ett extra slag för den ? en fantastisk orientalisk lilja som heter ’Black Beauty’. Om ni tittar på bilderna på sidorna 83-84 i vår bok Trädgårdspassion, kommer ni att upptäcka att, namnet till trots, är den faktiskt långtifrån svart utan mörk hallonfärgad med grönt öga. Enligt facklitteraturen ska det bli 70-90 cm hög, ibland även 120 cm. Mina liljor är upp emot 170-200 cm. Vad som är så roligt med de här liljorna är att de inte blommar förrän vid slutet av augusti och blommar sedan långt in i september. Varje stjälk får mellan 7 till 12 blommar och sprider en väl doft som är helt gudomlig. Det är definitivt någonting som vi kommer att inkludera i A Gentleman’s Garden´s Bulb Club’s för vårlökar. Vårlökserbjudandet kommer ut i december och levereras i mars.

Det är väldigt många perenner som blommar just nu; rosenflockel (en underbar fjärilsväxt) står ståtliga i den stora rabatten på framsidan medan silveraxet inte har slagit ut ännu. I dag under eftermiddagen började jag förbereda för planteringen våren 2013. Är man lite galen så är man. Men (som jag har sagt så många gånger tidigare) gäller det att ligga steget före hela tiden. En sak som är väldigt bra att göra nu i augusti är att lägga väl förmultnad kogödsel under magnoliorna. De mår bra med en säck på våren och en säck på hösten. Det är också inte för sent att gödsla rhododendron. Men det viktigaste just nu angående rhododendron är att vattna, vattna och vattna för att de ska kunna orka med en blomning nästa vår också.

I augusti månad deltog vi igen i Svensk Trädgårds ’Tusen Trädgårdar’, i år med en musikaliskt inslag. Trädgården var öppen för allmänheten både lördagen den 11:e augusti och söndag den 12:e. Och vilken skillnad en dag kan göra! På lördagen var vi priviligierade att ha två uppåtsträvande begåvade unga musiker i trädgården. Syskon Emilia (12) och Giorgio (11) Poma, både elever på musikskolan Lilla Akademien. Medan solen lyste i en klar blå himmel och 30-40 personer satt på gräsmattan och bänkarna, förtrollade Emilia (keyboard) och Giorgio (cello) oss med klassisk musik som sträckte från Mozart till Philip Glass, och avslutningsvis spelade de en duet för piano och cello komponerade av Emilia själv. En oförglömlig upplevelse för alla. Ett stor tack till Emilia och Giorgio, samt till deras föräldrar Stefano och Michele för deras insatser och hjälp.

Följande dag, söndag den 12e augusti, gästade Stockholms Bellmanblåsare, bestående av Lotta van den Poel (klarinett), Erik Sunnerstam (flöjt) och Sara Aronson (horn) . Vädret var fint när grinden öppnades kl. 10, men första skurarna kom redan innan kl. 13.00, och när våra musikaliska gäster skulle börja underhålla oss vid halv två tiden, var vädret helt enkelt bedrövligt – men det var ingenting för våra modiga musiker. Visserligen skrämde regnet bort en hel del personer från trädgården, men trots allt kom folk då och då och kunde njuta av vacker musik som genererades av våra duktiga musiker under vasstaket (se bilden här på hemsidan). Så ett stor tack till Erik, Lotta och Sara.

Lördag den 1:e september kommer vi även att fortsätta med traditionen att stå på Trädgårdsmarknaden under Trädgårdsdagen i Enköping. Vi står på utställarplats 13, så om du är där – glöm inte att komma förbi.

Vi ses då! Augustihälsningar från Stefan A Gentleman Gardener