Krönika november 2012 | Krönika januari 2013

December 2012

Hejsan alla älskade trädgårdsvänner!

Nu är vi inne i sluttampen på det här året, 2012.

Datumet är den 12 december (12-12-12!) när jag stänger igen dörren, sätter mig i vårt uterum med lite vatten och ett glas rödvin. Jag tänder några ljus och tänder brasan i köket. Kakelungen är redan i full gång i salongen.

Nu är det vinter. Kära nån. Inomhus sprider vita hyacinter en underbar doft genom hela huset. Jag frossar i levande ljus och hyacinter under den här årstiden.

I trädgården är det inte så mycket man kan göra. När jag sitter här och tittar ut, så är det med bävan. Det är så mycket snö. Det är mer snö än vanligt. Vi har fått otroliga mängder snö som tynger ned träd och buskar. Jag måste ut och skaka, skaka – för jag är rädd att grenar bryts. Det har redan börjat hända, men vissa träd är mer känsliga än andra.

Det blir mörkt så fort vid den här årstiden men, tack och lov¸ lyser snön upp i vintermörkret. Vi har en god vän i Israel som heter Lani. När vi pratade med henne härom dagen, så frågade hon ”Har ni någon snö där i Sverige?” Jag tänkte bara: kära nån, det är dags att gå ut och fotografera och skicka runt till alla våra goda vänner runt om i världen. För det är knappt inga som kan förstå hur mycket snö det har kommit här om man inte befinner sig här just nu.

Som sagt, den här årstiden är det inte så mycket att göra i trädgården förutom att vara ute och skotta snö och stampa runt. Det gäller att ha en viss framförhållning – det pratar jag ofta om. Om man har möjlighet, nu är det dags att lägga upp benen och plocka fram massor av trädgårdslitteratur och frossa i tidningar och böcker, insupa sig kunskap, för det är inte helt dumt att göra så under den här årstiden. När vårbruket väl kommit i gång, då har jag definitivt inte tid att sitta ned med några trädgårdsböcker osv. Därför passar jag på att ta in så mycket kunskap som möjligt under de mörskaste månaderna på året.

Förberedelserna för lök klubbens nästa erbjudande är nu i full gång; saker och ting har varit lite försenade från vår holländska leverantörs sida, så listan över vår lökar (leverans mars månad) kommer inte att skickas ut förrän i slutet av december, men alla våra Bulb Club medlemmar kan ta det lungt – vi kan dröja till slutet av januari innan vi skickar beställningar till Holland.

2013 blir det väldigt mycket som händer här i A Gentleman’s Garden. Förutom slutna sällskap som redan har börjat boka in besök hos oss, så firar firar Tidningen Land 20 års jubileum av sitt årliga Öppen Trädgård. Det här händer söndagen den 21 juli – när minst 100 handplockade trädgårdar från norr till söder håller öppet för allmänheten samma dag mellan 12.00 och 18.00.

Där ska vi naturligtvis vara med (den 5:e år i rad) med pompa och ståt. Det kommande året ska vi även öppna trädgården igen till förmån för RödaKorset i Botkyrka. Det gör vi under fem tillfällen, med början söndag den 14 april, och därefter den första söndagen i maj, juni, juli och augusti (kl. 11.00-17.00) – jättelätt att komma ihåg! Inträdet kommer att kosta 25 kronor/person, och RödaKorsets representativ kommer att samla bidragen vid grinden.

Det blir så roligt om ni hinnar besöka oss en eller fler gången- jag älskar att ha folk som kommer till vår lilla trädgård. Det är också roligt att kunna hjälpa en så värdig organisation som RödaKorset.

Vid den här årstiden är det naturligt att en hel del tid (och slantar) går till att mata fåglar – talgbolarna hänger över hela trädgården och från alla solrosfrön som spills på marken får vi varje år en hel del solrosplantor!

Om vintern i Sverige är besvärlig för oss människor, tänk då på alla små fåglar – det är faktiskt inte lätt för dem, särskilt nu när all snö ligger och fåglarna inte kommer åt marken.

Naturligtvis är det inte så mycket att berätta om i en svensk trädgårdskrönika i december månad så, slutligen, vi här på A Gentleman’s Garden önskar en god jul till alla som firar högtiden, och ett riktigt gott nytt år till er alla. Punk slut.

En vinterkram till er alla.

Snart är det vår, man lever på hoppet.

Stefan

A Gentleman Gardener