Krönika januari 2012 | Krönika Mars 2012

Februari 2012

Älskade människor och älskade trädgårdsvänner där ute i den stora världen! Här i är Tumba, Sweden, 20 minuter söder om Stockholm, har våren börjat ge sig till känna, äntligen. Dagarna börjar bli ljusare, nu är det märkbart.

Datumet är söndagen den 19 februari, solen gick upp 07.15 och det kommer att gå ner c:a 16.50. En väsentlig skillnad på bara några veckor.

Vi har haft några fruktansvärt kalla veckor bakom oss och ännu är inte vintern slut – vi är mitt i den. Men vissa dagar som den här är det milt väder. Vi har snö som ligger och täcker stora delar av trädgården. Men det är plus grader åtminstone.

Man börjar se en skillnad i trädgården – jag ser snödroppar som sticker upp genom snön och en och annan krokus börjar sakteligen visa sig. Så bara vi får några soliga dagar framöver, kommer det att börja hända saker i trädgården. Vi går ett nytt trädgårdsår till mötes.

Jag har varit ute på förmiddagen och inspekterat mina rosor och peppar peppar kan jag konstaterar att än så länge har de klarat sig från kylan. Jag tror att det beror mycket på att de fick en fantastiskt avmognad eftersom vi hade en så väldigt lång härlig höst. I och med att jag planterar "rambling roses" (engelskt namn för en typ av klättrande rosor), så är de ganska känsliga för köldknäppar. Vi hoppas att de klarar sig och att vi har möjlighet att se dem i all sin prakt framåt sommaren.

Vad händer annars här i A Gentleman’ Garden? Vi har lagt in vår beställning på lökar från Holland, och nu väntar vi på deras ankomst – och sedan har jag fullt upp. Lökarna brukar anlända i början på mars, så snart leveransen har kommit från Holland kontaktar vi de Bulb Club medlemmar som har beställt lökar.

Egentligen nu i mitten på februari kan man redan börja fröså vissa saker, men i år tror jag inte att jag ska ge mig på fröer. Det enda jag ska fröså är luktärter och sedan ska jag förgro bönor, men det är alldeles för tidigt att göra det ännu.

Jag tar mina rundor här i trädgården när jag kan (men mer eller mindre dagligen) och jag ser att det kommer att blir ett fantastiskt rhododendron år – knoppsättningen är enorm; det är samma sak med några av mina älskade magnolior. Jag tittar in i friggeboden och där står palmer och lagerträd och väntar på att komma ut, men det dröjer lite till. Det är tur att vi har friggeboden – det är rena rama djunglen där inne.

I dammen ser man inte fiskarna nu. De har gått ner och lagt sig, och ett tjock lager is över dammen är täckt med snö. Luftpumpen är i gång och fiskarna får den lufttillförsel de behöver, så vi hoppas att de klarar sig den här vintern.

Nu i februari frossar jag genom att köpa tulpaner till huset. Ett tips jag gärna vill dela med er är att lägga ett par isbiter i tulpanvaserna varje dag – det förlänger blomningen väsentligt. Men för min del, tycker jag att även när tulpanerna har vissnat kan de bli otroliga vackra med sensuella - nästan jugendstil-former.

Det är inte så lätt att prata om trädgård i Stockholmsområdet i februari månad för vi är fortfarande i mitten av vintern. Vi slängs mellan sol, kyla, snö, slask. Februari är en prövningens månad på många sätt och vis.

Men likväl vi är på gång, vi är på väg; det är som ett tåg – här och där stannar vi, tittar tillbaks, tänker till, och nu är vi här, och vad gör vi då? Vi får ta vara på vad vi har och det kommer en vår även här. Visserligen lite fördröjd, men det är så underbart att ljuset har börjat återvända efter den här långa, långa mörka vintern.

Mina läsare som bor på andra delar av världen kanske har svårt att föreställa sig hur det är att leva i Nordens mörker. Det är inte okomplicerat, men man ska göra det bästa av det och man klarar sig. Att leva på hoppet och se framåt – det är en bra förutsättning.

Må så gott där ute

Stefan, A Gentleman Gardener