Krönika juni 2012 | Krönika augusti 2012

Juli 2012

Hejsan alla älskade trädgårdsvänner! Nu är det högsommar i Sverige. Klockan är nio på kvällen och nu ska jag jag göra det ovanliga – gå ut i trädgården UTAN slips. Jag har släppt skjortan också, för nu är det fasen högsommar!

Men vilket bedrövligt regn och rusk vi har gått igenom i juni månad. Det sägs att vi aldrig tidigare har haft en så regnig juni-månad i Stockholmsområdet som vi har haft i år. Jag är verkligen trött på det här.

Trädgården har inte tagit skada av allt regn, beviset är att vi har en frodighet utöver det vanliga. Det måste erkännas. Men man skulle ju kunna dela upp det lite, för hur som helst har det regnat så vansinnigt hela juni månad, man har sprungit in och ut mellan skurarna.

Men, hur som helst, nu kommer knoppsättningen i gång, rosornas tid nalkas, perennerna frodas, och jag känner mig så förundrad när jag tänker på vad som nu händer i trädgården. Men kära nån, vi har hela sommaren framför oss. För många människor i Sverige, likställs sommar med försommar, och sedan glömmar man bort resten. Sedan är det höst! Pang! Bom! Fram med snöslungan!

Men – nej, nej, nej – juli, jag går omkring i trädgården och tittar mig omkring. De vita pionerna Festiva Maxima blommar fantastiskt. Jag beundrar de underbara, gudomligt doftande vita damask buskrosorna Madame Hardy (kallad efter Thérèse, frun till Julien Alexandre Hardy, huvud trädgårdsmästaren på den berömda Jardin du Luxembourg i Paris, som skapade rosen 1832). Det händer så mycket i trädgården den här årstiden. Å andra sidan hinner man också komma ikapp lite, för det börjar på något sätt att lugna ner sig lite även om det är väldigt mycket att göra i en trädgård vid den här årstiden. Rensa, rensa, rensa. Dessutom, kan man fortfarande plantera, plantera, plantera väldigt mycket.

Jag tittar på våra rhododenron, som jag kommer att utöka de kommande åren. Det var min älskade man Reuven som föreslog att vi skulle tillföra lite mer rhododendron i trädgården, trots att vi redan har en hel del. Även om trädgården inte är så jättestor (ca 1 500 kvm), skulle man kunna klämma in ytterligare några stycken rhododenron det borde ingen trädgård vara utan. Bland annat, kommer vi att göra en yakushimanum häck bredvid gången vid baksidan.

Jag är också väldigt glad att vi har skurit bort en helsike massa syrener på baksidan, så jag får helt andra odlingsbetingelser här framöver. Det blir jätteroligt.

Stockrosor gör jag ett stort slag för. Dagliljor likaså, och rosorna – vilket rosenår vi kommer att få nu om ett par veckor när mer och mer rosor slår ut. Kära nån! Det blir lite utöver det vanliga och naturligtvis, som varje år, är klematis Summer Snow häpnadsväckande – den täcker nästan hela framsidan av huset. När vi planterade den för många år sedan, inte fasen tänkte jag att en klematis kunde täcka in ett helt hus! Men här får jag begränsa mig – snart!

En annan planta som jag vill göra ett slag för är allium. Plantera inte en – plantera hundra i stället och njut av masseffekten. Jag tycker att Sverige ska blomstra av allium. Rådjuren äter dem inte, sorken äter dem inte, och de blommar så fantastiskt länge, lite beroende på vilka sorter man planterar. Purple Sensation har redan blommat över (blommade som finaste de sista två veckorna i juni) och nu blommar den en aning grovare Christophii , som håller sig långt in i juli. Trots att det inte är aktuellt just nu (eftersom vi redan har skickat in vår beställning för höstlökar), fundera över att köpa lökar genom vår Bulb Club – då kan ni njuta av de oslagsbart låga priser vi har möjlighet att erbjuda. Om ni är intresserade att vara med (medlemskapet är gratis), skicka namn, emejl adress och telefon nummer till bulbs@gentgard.se. Då kommer ni att vara med på utskickslistan över vårslökserbjudandet som vi kommer att skicka ut i december (brrr – det är nästan omänskligt att tänka på vintern nu!).

När jag går omkring i trädgården nu, sent en sommar kväll, med ett glas rödvin i handen, är det som jag uppskattar mest den otroliga frodigheten i trädgården. Frodighet är någonting som jag verkligen älskar, och det är ingenting som man bara skapar hur som helst, utan det är som det är.

Livet är grönt, livet är skönt ? låt det blomstra!

Stefan, A Gentleman Garden

p.s. Sommarläsningstips: i augusti numret (nr 8) av Allers Trädgård kommer det att finnas en artikel ”Lyckas med Lijlor” som handlar om, just det, liljor i vår trädgård. Susann Gson Engqvist står för texten, som illusterats med vackra bilder tagna av vår egen fotograf/webdesigner Solveig Edlund. För resten, Susann och Solveig är även författaren respektiv fotografen till boken om A Gentleman’s Garden, alltså ”Trädgärdspassion – en kärleksförklaring i fyra akter” (Ica bokförlag).