Krönika april 2012 | Krönika juni 2012

Maj 2012

Sköna maj välkommen! Hoppis alla raa! Idag är det onsdag den 23 maj när jag än en gång slänger mig ut med vit skorta och slips i trädgården. Undrans tid är inte förbi. Allting ligger bakom, likväl är det så mycket som ligger framför oss. Värmen och solen strålar över Tumba och över vår lilla trädgård.

Det går så fort vid den här årstiden; det är med andan i halsen man stiger upp på morgonen och med andan i halsen går man och lägger sig på kvällen, för det är så mycket att inspireras av – alla intryck, alla upplevelser, alla dofter, all syn, allting som bara ÄR, allting som blommar. Äppelträden är just ni i full blom, medan päronträdets tid är över för i år - men det har blommat så enormt. Livet är en gåva. Jag är så tacksam.

Den 13 maj hade vi öppen trädgård till RödaKorsets förmån. Jag tackar alla underbara människor som dök upp här. Det var riktigt, riktigt roligt och än en gång hade vi fantastiskt tur med vädret. Nu ska vi hålla öppen den 10 juni igen för RödaKorset. Vi får hoppas att vädret blir stabilt. Vi får se vad som blommar då.

Just nu när jag vandrar runt i trädgården är det hundratals tulpaner som blommar, och jag överdriver sannerligen inte. Under vår resa till Holland fick jag lära mig att man skulle helst undvika plantera tulpaner (och, för den del,även hyacinter) på samma plats två år i rad. Så man kan inte lita på att se tulpanerna i samma ställen nästa år. Å andra hand, alliumen (som jag är galen i och har planterat i hundratals) är en lök som bara kommer igen och igen, så där den trivs – så sprider de sig.Och hos mig har de spridit sig! Jag sätter framförallt två sorter: Purple Sensation och Christophii (som blommar c:a två veckor efter Purple Sensation och har mycket stora blommor). Ett tips för att förlänga allium säsongen är att plantera lökarna i olika platser i trädgården – soliga samt skuggande. Naturligtvis, lökarna i soliga platser är de första ut med blomningen, upp till två-tre veckar innan de andra. Är ni intresserad att köpa allium lökar direkt från Holland till oslagbara priser, kolla gärna vår prislista för höstlökar här på hemsidan, under Bulb Club. De lökar ni köpar är precis samma som vi planterar själva.

Det blir jätte tråkigt om allium hinner blomma över innan öppen trädgården den 10 juni, men praktiskt tagit är det omöjligt att pricka in när man öppnar en trädgård. Jag får ofta frågan ”Stefan, när tycker du att trädgården är som trevligast? För mig är det jätte svårt att ge ett svar, för allting under hela växtsäsongen har sin tid, och allting har sin charm. Det är jätte svårt att pricka in ”rätt”, eller till och med definiera vad ”rätt” är för någonting.

Trädgården lever sitt eget liv. Just nu sprids en gudomlig doft här i trädgården, vid guldfisk damman, av den vackert guld azalea rhododendron Luteum, som också får en fantastikt färg till höstan, innan löven faller av. Några meter därifrån, är säsongen nästa över för den gammla magnolia soulangeana, men som den har blommat i år! De första rhododendron har börjat slår ut – och maskrosor likaså; i stället för att kämpa mot de, fördrar jag att se de som en vacker vild blomma. Angående rhododendron, medan Cummingham White är redan i full blom, de yakushimanum hybriderna som ska står i full sol visar sina rosa knoppar och sedan – jäkla – blir det som kritvita små moln.

Jag tar en vända här och tittar på tulpanen White Trumphator. Den rent vita tulpanen, som tillhör den lily-flowered group (namnet hänvisar till deras unik form, som påminner en lilja), kom till världen c:a 1942 och är en av mina absolut favoriter. En stamgäst i vår trädgård. För resten, det visar sig att lily-flowered tulpaner har större förmåga än de flesta tulpaner att återkomma år efter år.

Jag kan inte klippa gräsmattan ännu eftersom vi har haft så väldigt mycket krokus, och bladen måste få vissna ner, så man måste nästan vänta fem-sex veckor ungefär efter krokus blomningen innan man klipper gräset. Trots att jag har en sann ursäkt att inte klippa gräsmattan, är maj månad annars en hektist månad i trädgårds Sverige. Det är så mycket att göra. Men samtidigt måste man begränsa sig när man har en trädgård. Man måste anpassa trädgården efter flera omständigheter: hur intresserad är man? Hur mycket tid har man att lägga i trädgården, uppehåll m m? Det är mycket jobb med en trädgård. Man måste också ta tid att njuta av det man har skapat – att ta stunder, då och då, sitta eller ligga sig ner, luta bakåt, och bara titta och beundra allt man har gjort, och allt man har fått i gengäld.

Det är vi – du och jag – värda.

Stefan, A Gentleman Gardener