Krönika februari 2012 | Krönika april 2012

Mars 2012

22 March 2012. Det är torsdag förmiddag och solen strålar från en klarblå himmel. Våren är här! För några dagen sedan hade vi vårdagjämningen och nu till helgen ändrar vi klockan så dagarna bli allt ljusare.

När jag tassar runt här i trädgården så är det med andakt. Hela trädgården är översvämmad av tusentals underbara botaniska krokus. Inte bara i rabatterna utan även i gräsmatterna. Hundarna får sannerligen inte springa runt hur de vill just nu, för då trampar de ner alldelles för mycket. Så hundarna har begränsad rörlighet i trädgården, men det bara surrar av bin och humlor i luften. Det är en magisk tid efter den långa, långa vintern.

Nu är det så väldigt mycket som händer, och det går lika fort varje år. Jag har till och med krokusar som redan nu håller på att blomma över. Men det gäller verkligen att ta vara på stunderna i trädgården och dagarna som är.

Vissa krokus kommer inte igen lika bra som de gjorde förra året och det har att göra med att ofta dör moderlökan efter ett eller två år, och sedan kan det ta några år innan sidolökarna sätter fart. Men likväl är det tusentals krokus som visar sig just nu. Jag planterar mest vita och ljus blå, och lite gult här och där också. Men jag väntar spänt på mina krokus Nego Boy, (den icke politisk korrekt namn härstammer från 30-talet), som har inte slagit ut ännu. De påstas vara den mörkast av alla krokus (dock inte svart!).

När man tittar på marken kan man se små knoppar och blad som börjar komma upp, hyacinterna börjar visar sig - jag har satt några hundra, likaså 300 tulpaner, osv. Så nu sjutton börjar det hända.

Jag har börjat öppna upp källaren för att vädra hos agapantusen och likså i friggeboden för att vädra hos alla palmer som står där inne. Jag har också börjat fröså mina luktärtor. De låter jag ligga i vatten ett dygn innan jag planterar. Jag har även fått min leverans från Holland som omfattar ett par hundra liljor, lite dagliljor och annat som ska förplanteras, så nu finns det mycket att göra.

Nu ligger det ingen is kvar i guldfiskdammen och guldfiskarna har börjat röra på sig. Det är fortfarande lite för kallt för att de ska börja leka av sig, men likväl syns de där under ytan. Tack och lov, jag tror att alla har överlevt vintern. Det är lite svårt att räkna dem och lite för tidigt att börja mata dem ännu.

Det är ljumma vindar, fåglarna kvittrar och det är så härligt att leva i nuet när man går omkring i trädgården. Trots alla måsten så är det en ynnest och få har en trädgård.

Än så länge är grenarna kala på fruktträden så nu är det marken man tittar på, för där händer desto mer - snödroppar, vintergäck och tusentals krokus.

Vår bok, Trädgårdspassion - En kärleksförklaring i fyra akter, är precis släppt och finns ute i bokhandlarna. Den ges ut av Icaförlaget. Ni som har läst mina krönikor genom åren känner ju redan till trädgården men boken ger en lite djupare känsla av A Gentleman´s Garden och är full av vackra färgbilder. Vi ser också fram emot att många nya personer som kommer att bli bekanta med trädgården för första gången genom boken.

I tidningen Aftonbladets bilaga på lördag den 31 mars kommer det att, med anledning av boken, publiceras en artikel om mig och trädgården. Detta känns väldigt smickrande.

Våren är här och det är dags att plocka undan grenar och kottar som ligger slängda här och där, och förplantera för glatta livet. Ljusets återkomst, livets återkomst! Älskade, älskade vår!

Har det riktigt gott där ute i vårbruket kära trädgårdsmänniskor.

Stefan, A Gentleman Gardener

ps. Som jag har nämt tidigare, vi kommer att har trädgården öppen 3 gånger till förmån av Röda Korset. Detaljerna finns här på hemsidans start sida.