Krönika september 2012 | Krönika november 2012

Oktober 2012

BILDER Oktober

Hejsan allihopa där ute i min vänskapskrets och alla som läser våra krönikor. Det har blivit oktober – tänk vad månaderna går fort.

Just nu har jag fullt upp med min lökplantering. Varje år vid den här tiden börjar jag tänka att kanske har jag köpt alldeles för mycket lökar - och jag känner likadant i år. Men nu gäller det bara att få ner allting i marken. De senaste dagarna har jag haft fruktansvärt ont i ryggen, men en envis smålänning som jag är ger inte upp.

Jag har fått ner cirka fyra tusen lökar, allium, hyancinter, camassia och lite annat smått och gott. Fortfarande har jag ungefär tusen lökar kvar att plantera, bland annat lite tulpaner. Tack och lov kan man vänta ganska sent med tulpanerna. Som jag har sagt tidigare, små lökar t ex krokus och anemoner, måste ner allra först

Ansträngningen kanske ger ont i kroppen – men tänk vilken praktfull vår det kommer att bli. Vilken medicin för själen efter den långa, mörka vintern! Man behöver inte vara så ivrig som jag ibland anklagas för att vara − man kan faktiskt ta planteringen i ett lite lugnare tempo och fortsätta några veckor till, så länge det inte är tjäle i marken. Tyvärr har det varit väldigt blött i marken! Det har regnat så kopiöst den sista tiden (och nästan hela sommaren, känns det som) , och trots att vi har en sluttande tomt och det rinner undan väldigt fort, så är det blött när jag gräver för att plantera mina små lökar.

Nu är det så förträffligt att de har börjat rea på plantskolorna. Trots att vi själva köper våra lökar direkt från Holland genom vår Bulb Club så skadar det inte att ge sig ut och kolla vad som erbjuds på rea mot säsongens slut. Samtidigt kan man passa på att gå runt i plantskolorna och se vad det är som blommar i oktober, för det finns ingen anledning att en trädgård ska sluta blomma med höstens ankomst.

I vår trädgard just nu fortsätter floxen att blomma, fast de börjar sakta avta. Dahliorna - särskilt de höga mörkröda Bishop of Auckland som jag planterade i en halv ektunna – blommar praktfullt, för vi har inte haft några frostnätter ännu. För några månaderna sedan planterade vi några väldigt trevliga hortensior, hydrangea macrophylla, som ger en underbar färgklick (blå) i trädgården. Luktärtorna på pyramiden på framsidan fortsätter att blomma och sedumen håller nu på att skifta färg till underbar purpur.

I ena änden av den stora rabatten på framsidan sprider silveraxen en härlig doft med sina vita spiror. I den andra änden blommar den ståtliga rosenflocken fortfarande. På framsidan, i fruktträdgården, blommar en massa av tidlösa, Colchicum autumnale, (som ofta felaktigt kallas för ”höstkrokus”). Speciellt förtjust är jag i en sort som heter ’Waterlily’ som har dubbla kronblad. Egentligen har jag lite delade meningar om tidlösan för de lägger sig ofta ganska drastiskt ner på gräset, men de ger underbara färgklickar i olika nyanser av lila. Vi planterade dem i fruktträdgården för många, många år sedan, och de kommer tillbaka varje år – klart bevis på att de trivs där. Vi har också riktiga höst krokus dvs saffranskrokus, men de har inte kommit upp ännu, de väntar nog några veckor till.

Man kan klaga att det är så mycket att göra under sommaren (vattna, rensa, osv) men den här tiden på året, september/oktober, är mina allra jobbigaste månader i trädgården med tanke på alla krukor som ska flyttas undan. Krukor ska grävas ned, plantering av lök och massor att utemöbler som ska ställas undan. Ja, det är en väldigt arbetskrävande tid för mig.

Nu är det snart dags igen att gräva ned alla buxbomklot som står i krukor runt om i trädgården, för de kan inte vara kvar i krukorna under vintern. Jag har mina små ställen i trädgården där vi gräver ned dem. Sedan måste krukorna tvättas och flyttas undan. Jag skulle behöva klippa gräsmattan någon gång till, men det får vänta till ryggen bättrar sig.

Men det är klart att säsongen också har sina fördelar. Träden visar (och tappar) sina höstlöv med fantastiska röda, oranga och gula färger. Vildvinet lyser klart rött, och under flera veckor nu kommer det att bli vackrare och vackrare och vackrare med höstens allra rödaste palett. Jag tycker det är så mysigt att plocka höstlöv och ta in i huset, man får in årstiden i huset också – lägg lite vackra löv i fönstret, det sprider en varm känsla.

Vi har många, många, långa, långa, mörka, mörka månader framför oss, och redan nu börjar jag drömma mig bort till våren. Men det är lite för tidigt att börja redan, man får ta vara på dagarna som de är. Förhoppningsvis går vi alla en bra höst till mötes. Tappa inte humöret i höstrusket. Tänd ett ljus.

En riktig stor – och varm - kram till er alla.

Stefan, A Gentleman Gardener