Krönika juli 2013 | Krönika september 2013

BILDER

Augusti 2013

Hejsan alla älskade trädgårdsmänniskor och alla som är intresserade av det gröna, det sköna. Nu har vi kommit in i augusti. Månaderna passerar revy i en rasande fart. Jag kommer ut i trädgården och bedövas av en doft av liljor och flox. För min del är floxen och liljorna augustiblommornas nummer ett och två. Sommaren går uppenbarligen mot sitt slut, vi har några veckor kvar. Men i dag är det regn i luften och tunga moln på himlen. Samtidigt är det någonting med trädgården i augusti som är så angenämt. Nu är det inte lika mycket som måste göras, och när man har en täppa behöver man tid att njuta, tänka tillbaka på tiden som har varit och samtidigt se framåt. Allt i livet är drömmar om en framtid.

Jag måste tacka Röda Korset av hela mitt hjärta, för ett fantastiskt samarbete den här säsongen. Det här är det andra året i rad som vi har haft trädgåren öppen för allmänheten till förmån för Röda Korset, och det har varit jätte, jätteroligt. Jag ska också passa på att tacka alla trädgårdsföreningar som har besökt oss under säsongen. Det har varit otroligt roligt och stimulerande att träffa alla trevliga medlemar från Nyköpings Trädgårdsförening, Norrtälje Trädgårdsförening samt Sundsvalls Trädgårdsförening som besökte vår trädgård i år. Jag hoppas på fler möten nästa säsong. Det är så roligt att öppna trädgården för trädgårdsintresserade, besökarna är väldigt trevliga och angenämna och uppskattar möjligheten att besöka vår trädgård. Vad vara livet utan möten, utan att dela med sig av kunskap, erfarenheter och drömmar? Jag tycker fler människor borde göra det – dela med sig av det man kan och det man har.

En trädgård står aldrig still. Jag förvånas fortfarande efter alla år – det finns alltid någonting att göra! När man minst anar det, så dyker det upp en idé – vänta lite, jag måste göra si och så. Jag har nyligen planterat lite nya saken, bl a amerikanska blåbärsbuskar. Jag fick upplysningen från handelsträdgården att två olika sorter måste planteras så att de kan korspollinera.

En trädgård förvandlas årstid för årstid och månad för månad. Just nu är det så lummigt. Jag har massor av liljor som blommar, bland annat en av mina absoluta favoriter Casablanca. Det är en vit underbar skönhet som togs fram så sent som under 1980-talet och den sprider en otrolig doft i trädgården.  När jag går runt trädgården ser jag att det kommer att bli fantastiskt mycket blommor på både rhododendron och magnolia nästa år. Det kan jag redan se på knopparna som på båda arter kommer redan hösten innan blomning. En sak som jag råder alla att göra med rhododendron (och som många inte känner till) är att det är inte räcker att vattna rejält (det måste man göra på hösten), utan att det också är bra att vattna på bladen. De suger i sig både från jorden och från bladen. Så duscha era rhododendron om ni har några! När jag ser på knoppsättningen på mina rhododendron, då längtar jag redan till nästa vår. Vad vore litet utan lite längtan?

Just nu har jag en viss planteringsrespit tills lökarna anländer från Holland om några veckor. Då blir det helt galet mycket att göra, tusentals lökar som måste i marken under september och oktober. Om ett par veckor kommer vi att stå på ’Sigtuna Möte’ en årlig marknad i centrala Sigtuna den 24 augusti, och vi tackar Berit från Sigtuna Bokhandel för inbjudan att delta. Därefter, den 7 september, deltar vi igen (det fjärde året i rad) i  trädgårdsmarknaden i Skolparken i Enköping under Trädgårdsdagen. Trots att vädret inte alltid är den bästa (som förra året), är det alltid mycket trevligt att stå där. Vi börjar bli igenkända och ser själva många bekanta ansikten bland besökarna. Om ni bor i närheten se till att besöka Enköping den här dagen.

Vår trädgård är knappt 1 500 kvm och jag är så förvånad att jag fortfarande har massor av plats att förverkliga mina idéer och trädgårdsfantasier. Det är med bävan jag tänker på trädgårdens tillväxt. Det ger mig en sådan styrka, det gröna, det sköna. Just nu är det ruggit i luften, men tack och lov är det fortfarande långt till hösten.

Jag tackar alla människor som läser de här krönikorna. Ett stort kram från oss i Tumba.

 

Stefan, A Gentleman Gardener

 

 

lily

lily