Krönika oktober 2013 | Krönika januari 2014

BILDER

December 2013

Hejsan alla trevliga trädgårdsmänniskor runt om i Sverige som är med på vår lilla resa.

Som ni kanske har anat från mina tidigare krönikor, är jag inte precis en vintermänniska.  Ett täcke av snö under en begränad tid kan vara vackert, och trots att vi hade snö för några veckor sedan, så försvann den snabbt och sedan dess har det bara varit mörkt. Handen på hjärtat är jag inte riktigt nöjd med november-decembermörkret. Jag hatar det.

Jag sitter framför en brakande brasa och funderar över trädgården. Runt omkring i huset är ljus och fotogenlampor tända. Jag har dekorerat med gratis prydnadssaker – en gåva från naturen. Vi har en fin skog på nära håll och där finns en riktig skatt av saker som bidrager till en trevlig stämning inne när allt är så  mörk och dystert ute. Så länge det inte ligger snö kan man springa ut till skogen och plocka bär och kvistar och göra jätte mycket underbara saker för att fylla hemmet under vinter-månanderna. Kottar och grenar till exempel kan man använda i olika arrangemang. Det finns otroligt mycket att hämta ute i naturen.

Just nu tillbringar jag en hel del tid med att sitta inne och planera inför kommande vår. Alla medlemmar i vår lök-klubb har redan fått det senaste erbjudandet med lökar för vårplantering. En nyhet i år är att vi har satsat på lökar som tilldelats Award of Garden Merit av den brittiska Royal Horticultural Society. Sista datumet för beställningar är 24 januari. Så nu är det hög tid att börja planera, om ni inte har börjat ännu. Vad vore vintern utan förhoppningar av en kommande vår.

Jag tar en runda i trädgården och tittar till vad som händer och kan knappt förstå själv att jag fick ner c:a 7 000 lökar under några hektiska höstmånader. Men undrens tid är inte förbi, alla lökarna är planterade. Trädgård ger mig personligen så väldigt mycket och jag är fullkommligt övertygad om att kropp och själ går hand i hand med trädgård och natur. 

Oj! Just nu hittade jag några lökar som jag har letat efter. Kära nån! Där ligger de! Hade ni människor följt med mig i mitt vardagliga liv, hade ni gapskrattat. Det är snart dags för en ny komediserie...

Året är snart slut och jag vill passa på att tacka alla medlemmar i A Gentleman’s Bulb Club och alla ni som har besökt trädgården under 2013. Under det gångna året skänkte besökare till trädgården flera tusen kronor till RödaKorset i form av inträdesavgift till trädgården.  Jag är så glad att vi kommer att fortsätta detta härliga samarbete med RödaKorset Botkyrkakretesen även i 2014. Datumen hittar ni här på hemsidan.

En riktig god jul och gott nytt år till ni alla

Hej då!

Stefan

A Gentleman Gardener

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ormbunke

garden

garden

snowdrops