Krönika december 2012 | Krönika februari 2013

Januari 2013

Bilder

Hejsan alla älskade trädgårdsvänner!

Det här är Stefan igen på A Gentleman’s Garden. Det är den 21 januari 2013, och det enda jag kan säga om den här årstiden är att vi går mot ljusare tider och snart, snart tittar de första krokusarna upp. Vi har fått vår beskärda del av snö den här vintern. Här i Tumba har vi haft en ovanligt kall och snöig månad som vi nu lägger bakom oss. Trots en halv meter snö ute och 15 grader minus, är det bedårande vackert att sitta inne framför brasan. Med ett glas rödvin i handen och massor med tända ljus (jag frossar i ljus vid den här årstiden – jag kan aldrig få för mycket) tittar jag ut genom fönstret. Trädgården är där – den finns! Jag smyger runt och tittar ut genom fönstren och tänker ”Ah, vänta bara. Snart är det dags!”

För nu i januari, om man är trädgårdsintresserad, är det inte så jätte mycket man kan göra i trädgården förutom att skotta snö. Men man kan längta, planera och i huvudet föds det många tankar och idéer inför den kommande säsongen. För snart är det dags igen! Det är bara att tvätta spadar och krukor och om man inte har något annat att göra så kan man bara l-ä-n-g-t-a till en kommande vår. Det är precis vad jag gör när jag har sitter framför brasan och planerar.

Man är ju lite nyfiken. Ja, det är dags att plocka fram gamla frökataloger, jag är väldigt noga med att spara kataloger. Jag tycker om att gå genom dem och blir så förundrad när jag tittar och inser att jag har haft så många olika sorters klematis i trädgården under åren och nu har jag bara två sorter Summer Snow och Polish Spirit.

De flesta av oss har nog en längtan till odlandet och till grönskan, men är man trädgårdsintresserad så har man även någonting som ligger bakom en – tankar och idéer som har kommit och gått. Växter man har planterat och lyckats med och som till och med överträffat förväntningarna genom att bli vackrare än man hade föreställt sig. Saker som har varit en besvikelse, till och med ett katastrofalt misslyckande. Jag tänker t ex på mitt försök för ett par år sedan att odla kronärtskockor från frö. Någonting gick helt snett, vad och varför vet jag inte. Jag gör aldrig om det.

En avgörande faktor bakom framgång eller motgång är naturligtvis de förutsättningar man har i trädgården och om plantorna trivs där överhuvudtaget. Vår trädgård, till exempel, är ett paradis för krokus i tusental – de stormtrivs och kommer tillbaka år efter år. Å andra sidan, snödroppar trivs inte hos oss. Jag har planterat massor av snödroppar, som aldrig kommit tillbaka. Nu har jag gett upp och konstaterat att snödroppar gillar inte förutsättningarna hos oss. Undantaget är några plantor som jag grävde upp vid en skog i Ungern för många år sedan – de har hittat sin rätta plats vid köksväggen. Och ta till exempel lupiner. Hos vår närmaste granne växer de i överflöd varje år, medan alla mina försök att plantera lupiner har varit förgäves. Konstigt, eller hur? Men konstiga saker utgör också en del av vad som är så fascinerande med en trädgård – utmaningar, osäkerhet, glädje och till och med en och annan tår (när naturens krafter slår till).

De sista dagarna har jag ägnat några timmer till att välja lökar för vårplantering. Som vanligt blir det en hel del liljor, gamla favoriter som Casa Blanca, men även några som jag har inte planterat tidigare, t ex den orientaliska Lady Alice (vit med en guld stjärna i mitten) och tigerliljan Spendens. Flera olika dahlior och crocosmia står också på listan.

Jag vill passa på att tacka alla (mer en 30 stycken) som ha beställt lökar genom vår Gentleman’s Bulb Club. Det är jätte roligt. Beställningen skickas till Holland vid månadsskiftet och lökarna kommer att anlända från Holland i början av mars. Vi hör av oss när de har kommit fram.

Jag vill även passa på att nämna att en artikel om trädgården kommer att publiceras i marsnumret av tidningen Lantliv, så håll koll på den. Om ni har möjlighet att besöka vår trädgård och inte bara läsa om den, så kommer trädgården att vara öppen till Röda Korsets förmån (inträde 25kr/person, direkt till Röda Korsets representant vid grinden) fem söndagar under 2013 (kl 11-17:00): den 14 april, och därefter den första söndagen varje månad, maj-augusti. Vi kommer även att delta i 20-års jubiléet av tidningen Lands Öppen Trädgård den 21 juli (kl 12-18:00). Som vanligt finns kaffe och kaka till försäljning samt A Gentleman’s Garden’s egna gratulationskort och några av TwoFaces of Sweden’s prynadsprodukter i rostfärgad metall.

Slutligen, ett riktigt gott och frodigt trädgårdsår till er alla!

Stefan, A Gentlemans Gardener