Krönika juni 2013 | Krönika augusti 2013

Juli 2013

Bilder

22 juli 2013. Jag tar på mig en kavaj för att gå ut här i vår lilla trädgård. En sista promenad känns det som. Dofterna av rosor och liljor som sprider sig runt om i den grönskande trädgården just nu är helt magiskt. Det är högsommar i Sverige, och inte nog med att det är högsommar, här i Stockholmsområdet har vi haft några underbara dagar med en riktigt härlig värmebölja.

När det blir riktig varmt i vår trädgård i Tumba, kan det ställa till lite problem eftersom vår tomt är en sluttande söderträdgård och det kan nästan bli för varmt. Vi har till och med en kulle på baksidan som alstrar denna otroliga värme. När det är så varmt ute är det för min del svårt att jobba i trädgården, samtidigt som livet i trädgården inte stannar upp. Det är hela tiden rörelse på något sätt, de flesta dagar om året, det finns alltid någonting att göra.

Nu blåser det inte, det har lungnat ner sig efter att ha varit ganska blåsigt och jag har varit tvungen att vattna för fullt – som det krävs att man gör när man har en sluttande tomt. Jag börjar se äpplen på träden och det kommer att bli god skörd. Tyvärr får vi inga persikor i år och inte heller några plommon för den delen.

På framsidan, inom buxbomsparterren, har vi gjort en ny rosenplantering som utgörs av fyra rosor, en i var och en av parterrens fyra trianglar. Vi har valt låga Polythana Yellow Fairy busk rosor med massor av klasar av små gula blommor. Det kommer att ta några år innan den tar sig, men som vanligt lever man på hoppat att det ska bli fint.

Näckrosorna har stängt sig för ikväll, de öppnar sig bara när solen skiner. Vi har två dammar i trädgården. Den ena vid sidan av huset, kallar vi fortfarande för guldfiskdammen, trots att det inte finns några guldfiskar där längre (först blev vi av med en hel del guldfiskar vid ett inbrott i trädgården, och senare blev ett halvt dussin fiskar en fin måltid för en fågel, förmodligen en häger, sedan dess har vi gett upp med fiskar i dammen). Den andra dammen, som ligger bakom huset, är en gjuten näckrosdamm. Där har vi planterat härdiga, helt underbara näckrosor Nympaea ’Gonnere’ med stora snövita blommor och vackert gula ståndare. På engleska kallas de ofta för ”Snowball” (snöboll). Vintertid tömmer vi en hel del vatten från damman, men näckrosorna har klarat sig fantastiskt bra med 30-40 cm vatten under fem vintrar utan det minsta problem.

Klätterhortensian blommor fortfarande. Den första, som vi planterade för ca 10 år sedan, har nu nått minst 15 meter upp i en tall. Lite närmare marknivån har vi vidjehortensian Hydrangea arborescens ´Annabelle´ som är en fantastiskt växt. Just nu har de ca 1,5 m högra plantorna börjat slå ut uppe i backen vid gazebon. De stora vita bollarna lyser framförallt i skymningen. Tyvärr har jag planterat dem på ett ställe där jag behöver vattna extra mycket, så det kanske inte var helt genomtänkt.

Gräsmattan börjar blir lite bränd, men gräsmattor ligger inte mig i tiden. Det är trevlig att se andras fina gräsmattor, men själv har jag absolut inga ambitioner att anstränga mig och skapa en fin gräsmatta, för mig är det framför allt plantor som gäller i en trädgård. När man går runt trädgården nu ser man en hel del torkade allium bollar. Kära nån, vilken föreställning alla allium gav bara för ett litet tag sedan. Tänk vilka minnen man har under årstiderna. Alla årstider har ju sin revy på något sätt.

Vid kanten av guldfiskdammen blommar just nu underbart vita callor som nästan lyser i skymningen. Helt otroligt. Några meter därifrån sprider den skönhet som kallas rosen Madame Plantier en angenäm doft. Honongsroserna (Helenae och Lykkefund) håller på att blomma över. Vid ett gammalt dött äppelträd nära damman har jag planterat en väldigt vacker, starkväxande klätterros som heter Mulliganii, som får stora klasar av doftande, kritvita enkla blommor. Den blommar fortfarande och sprider en gudomlig doft. Mulligani är känd bl a fran Vita Sackville West’s vita trädgård på Sissinghurst i England, det var där jag föll för skönheten för många år sedan och bestämde mig för att plantera Mulligani i min egen trädgård.

Andra dofter i trädgården just nu härstammar från bl a madonnaliljor och kungsliljorna Regale. Liljor är någonting som flera människor skulle satsa på i sina trädgårdar. Som ni säkert redan vet kan liljelökar och andra lökar köpas till förmånliga priser genom vår lök-klubb, A Gentleman’s Bulb Club. Mer detaljer hitter ni här på hemsidan.

Söndagen den 4 augusti (11.00 -17.00) är trädgården öppen för sista gången den här säsongen till Röda Korsets förmån. Det har varit en ära att jobba tillsammans med Röda Korsets Botkyrkakrets i ett gott syfte. Lördagen den 24 august kommer vi att finnas i Sigtuna, där vi deltar i Sigtuna Möte – marknadsdagar i samarbete med vår gratulationskorts-återförsäljare, Sigtuna Bokhandel. Vi kommer att erbjuda några av våra favoritlökar, allium och anemoner till försäljning, samt några trevliga metall prydnadsprodukter till trädgårdar. Samma sak gäller även lördagen den 7 september, där vi deltar för fjärde året i rad i Trädgårdagens marknad i Enköping. Det är en fantastiskt trevlig trädgårdsmarknad som hålls i hjärtat av Enköping.

Kram till alla och tack till er som har besökt vår trädgård den här säsongen.

När livet är grönt, så är livet skönt.

Stefan, A Gentleman Gardener