Krönika februari 2013 | Krönika april 2013

Mars 2013

Bilder

Hejsan alla älskade trädgårdsvänner.

Då har en ny månad kommit in i våra liv och det har blivit söndagen den 17 mars 2013. I Stockholms- området har solen börjat visa sig; det är soliga dagar och svinkalla nätter. Mycket kallare en vanligt.

I dag gick solen upp 05.59 (så påstas det – själv var jag inte vaken då) och den går ned 17.56. Vi går mot ljusare tider. Men det är väldigt kallt. Jag kommer in nu och häller upp ett litet glas rödvin. Jag är stelfrusen. Det är 10 grader kallare i år än vad det var förra året vid den här årstiden. Det har varit en så ihållande kyla så länge nu och jag är jättetrött på vintern – JAG VILL HAR VÅR!

Jag har farit runt i trädgården för att leta vårtecken. Det ligger fortfarande snö och isfläckar överallt och det är allmänt besvärligt att ta sig runt i trädgården. Men det är hög tid att sätta igång med vårbruket, för det man gör nu har man till godo senare under våren. För min del, betyder det att jag håller på med att tvätta krukor och rensa förråden på både den ena och den andra.

De vårtecken som jag hittar i trädgården inkluderar de första vintergäcken (Eranthis hyemalis), som precis har slagit ut. Även snödropparna har sakta börjat visar sig i rabatten och nere i fruktträdgården är krokusen uppe ett par centimetern. Till och med allium sticker upp lite.

När jag sitter och tittar ut genom mitt lilla kontorsfönster på eftermiddagen ser jag att det börjar rinna vatten ner för gatan. Slutsatsen: våren ÄR på väg. Om vi bara kunde slippa den förbaskade kylan, för fortfarande eldar vi för fullt både i braskaminen och kakelugnen för att hålla värmen. Jag tittar ut över trädgården lite förundrad och glatt förvånad över att inte mer har skadats. Jag hade befarat att jättemycket skulle ha brutits sönder av snön, men jag tror inte att jag behöver oroar mig alltför mycket.

De senaste dagarna har jag varit ute i trädgården medan det fortfarande ligger snö och strött ut en massa gödsel (chrysan och benmjöl) över snön. Jag har nämnt tidigare att det är det perfekta tillfället att göra det nu – en riktig grundgödsling innan snön försvinner. Grannarna kanske tycker att det ser lite konstigt ut när det ligger brunt strö ovanpå snön, men det tillför så otroligt mycket för mina älskade krokusar och alla andra växter, så det gör jag ett stort slag för nu i mars månad.

Nu är det inte länge till vi öppnar trädgården för första gången år 2013 (söndag den 14 april). Alla datum ser ni här på hemsidan. Förhoppningsvis ses vi på en eller flera av våra öppna trädgårdsdagar.

Till dess, om ni har tid och lust kan ni läsa i det nya numret av tidningen Lantliv Trädgård (som kommer ut i slutet av mars) en intressant artikel om A Gentleman’s Garden med rubriken ”Lycklig av lökar”. För resten, på sidan 70 i samma tidning finns även en artikel om allium (”Stjärnor utan svindel”) illustrerade med vackra bilder från vår trädgård.

En stor varm kram i vårvinterkylan från Tumba.

Jag hoppas vi ses.

Stefan A Gentleman Gardener