Krönika september 2013 | Krönika december 2013

BILDER

Oktober 2013

Hejsan alla människor där ute i den vida världen som läser våra krönikor. Här i Svedala har det blivit den 24 oktober och nu börjar hösten närma sig med stormsteg. Lika mycket som jag älskar höstens stillhet, så lika mycket fruktar jag för var som komma skall. Jag är ingen vintermänniska och jag har så ofantligt mycket att göra i trädgården under hösten.

Inte nog med att det är mycket att göra i trädgården under sommarhalvåret, på hösten ska alla lökar ned i marken. När jag hade räknat ihop mina tusentals lökar som skulle ner i market nu under september/ oktober så tänkte jag att det här klarar jag aldrig. Man blir inte yngre med åren – jag har nyss fyllt 52.

Vi brukar åka till Italien över min födelsedag, och i år var våra resemal Vicenza, Verona och Mantova. Vilka vackra städer! När vi var där började jag förstå varifrån jag får så mycket inspiration. Jag får idéer från massor av människör jag träffar och, framför allt, är jag galen i trädgårdar. Jag är lyckligt lottad som har haft chansen att besöka många trädgårdar i olika länder, speciellt italienska och engelska trädgårdar har inspirerat mig. De italienska och engelska trädgårdarna är så olika varandra men ändå lika vackra! När jag tittar ut över min egen lilla täppa så vet jag att det är därifrån som mycket av min inspiration har kommit.

Bland de trädgårdar vi besökte under vistelsen i Verona var den fridfulla renässansskönheten Giardino Giusti med anor från 1580, betecknad av geometriska buxbom häcker och fontäner.  En annan, helt annorlunda upplevelse erbjöds av den privata André Heller botaniska trädgård i Gardone Riviera vid Garda sjön. Denna imponerande, men inte så stora trädgård, utsmyckad med humoristisk konstverk, är med rätta känd för sina bambubestånd och azaléor. Vi hade även planerat att besöka Parco Giardino Sigurta strax söder om Verona, men vädret var emot oss. Vad synd, eftersom den ser fantastisk ut på nätet.

När jag går runt trädgården här i Tumba, tänker jag på växter som folk har delat med sig av till mig. Det finns inget vackrare än att få en växt av en person som man kan härleda många år tillbaka i tiden..

Nu har jag stängt in mig i vårt ”conservatory”, solen skiner men det blåser något fruktansvärt, så det inte går att göra någonting ute. Annars har jag haft fullt upp med att gräva ner de sista lökarna. Sen kliar det lite i fingrarna, för kanske har de börjat rea ut lökar i handeln. Trots att vi handlar lökar mestadels direkt från Holland via vår Bulb Club, så skadar det inte att lägga till lite extra från affärerna här i Sverige.

De senaste dagarna har jag skördat lite saffran från beståndet av saffranskrokus i trädgården bakom huset. Plantorna köpte vi för 12 eller 13 år sedan när vi besökte Waterperry Gardens, Oxfordshire, och de har kommit tillbaka varje höst sedan dess. Jag skulle till och med påstå att i år är det bästa året hittills för våra saffranskrokus.

Just nu så krattar jag i trädgården och sen är det dags att börja kupera rosorna. I år har vi satsat väldigt hårt på rosor, med en ny plantering av 4 stycken Yellow Fairy i parterren på framsidan och 3 stycken brun-röda Hot Chocolate och 3 stycken vita Karen Blixen runt ett pampasgräs på baksidan. Hösten betyder naturligtvis att det är dags att räfsa löv och vi har en hel del löv! De vackraste höstfärgerna är förbi, eller rättare sagt färgerna är nu på marken i stället för på träden.

I mitten av december kommer vi ut med lök-klubbens nya lista över lökar för vårplantering, så det blir lite trevliga saker för våra Bulb Club medlemmar att fundera över under mellandagarna! Klubbens samlade beställning av lökar skickas till Holland i mitten av januari. Närmare detaljer skickar vi ut tillsammans med listan. Leverans av lökarna äger runt i mars månad.

Trädgården håller sakteligen påatt gå in i en vila, och vi med den. Hoppas ni får en härlig sista oktober månad framöver, ta hand om er.

En stor kram till er alla. Tänk grönt.

Stefan

A Gentleman Gardener

 

 

 

 

 

 

 

 

 

saffranskrokus