Krönika augusti 2013 | Krönika oktober 2013

BILDER

September 2013

Underbara september! Ni kanske undrar alla älskade trädgårdsmänniskor vad jag håller på med i september. Jag kan tala om för er att jag har ont i ryggen, ont i benen och kan knappt peta mig i näsan. Jag planterar  lökar för glatta livet, men det känns att man bli inte yngre med åren! Å andra sidan, som jag har sagt många gånger, är jag övertygad om att fingrarna i jorden ger livskraft. Det kan gör väldigt ont när man håller på, men en trädgård är en läkande varelse. Åtminstone upplever jag det så.

Vi har haft en fantastisk september månad som snart övergår till oktober. Lika mycket som jag älskar den här årstiden, så är det ganska jobbigt för mig personligen, för just nu är det så mycket som ska som måste! ner i marken och skötas om.

Jag tackar alla underbara medlemmar i vår lök klubb, A Gentleman’s Bulb Club, som har gjort (och förhoppningsvis har alla fått) beställningar och jag önskar er lycka till med plantering och vi ser redan framåt den kommande våren. Ni som inte redan är med, hoppa på tåget för snart är det dags igen; i december kommer vi ut med en ny lista av lökar direkt från Holland för vår plantering. Älskade Holländare – vad skulle vi göra utan er? Ett stor tack till våra holländska vänner, Simone, Fred och Bos.

Här har löven inte riktigt börjat falla ännu. Det kanske inte är så mycket färg i vår trädgård vid den här årstiden, men i trädgården bakom huset har vi en jättestor tunna som inrymmar flera maffiga höga dahlior, dahlia ’David Howard’, med mörkt bladverk och bränd-oranga blommor med mörkrare färg i mitten. Det är inte för inte den här underbara dahlian är en av The Royal Horticultural Society’s tio AGM (Award of Garden Merit) dahlior. Ett par orange-färgade, 2 meter höga canna Wyoming i tunnan passade perfekt med dahliorna, men den har tyvärr blommat över nu.

Tillväxten på alla möjliga växter är helt fabulös, förmodligen på grund av den fantastiska sommaren vi har haft. Rhododendron kommer att explodera i månadskiftet maj-juni och jag har aldrig sett  någon liknande knoppsättning på magnoliorna. Så det är mycket att vara tacksam för, trots att jag har lite ont i ryggen.

Jag måste hinna klippa gräsmattan ett par gånger till, med nu är det lök plantering som gäller. Just nu blåser en nordlig vind i Stockholmstrakten och det är inte speciellt skönt att vara ute, men likväl jag har några hundratal narcissus Sir Winston Churchill som måste ner i marken. Denna härdiga, doftande pingstlilja har vackra gräddig-vit dubbel blommorna med inslag av orange. Även denna skönhet har tilldelats The Royal Horticultural Society’s Award of Garden Merit.

Så, som sagt, ta planteringsspaden i handen och ut till trädgården!

Ha det så bra.

Stefan

A Gentleman Gardener

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

dahlia