Krönika april 2014 | Krönka september 2014

BILDER

Augusti 2014

Hejsan alla älskade tradgårdsmänniskor.

Det har blivit den 23:dje augusti när jag stapplar ut i trädgården, efter att regnen har återvänt till Sveriges fagra land. Vi har gått inom en otrolig sommar med värme som saknar motstycke, och nu börjar vi sakterligen komma in i skördemånaden. En trädgård står inte still oavsett årstid och månader. Allting har sin charm.

Just nu när jag kommer ut på eftermiddagen doftar hela trädgården av flox, den underbara vita floxen fujiyama som jag älskar så mycket. Det är ingen överaskning att vår monsterklematis, Paul Farges (Summer Snow) blommar fortfarande – och det spelar ingen roll hur mycket man försökar skära ner den, den växer bara upp om och om igen. Black Beauty-liljor (som faktiskt är långt ifrån svarta, namnet till trots) sprider en mycket angenäm doft, och allting runt omkring är så grönt. Härligt!

Trots att det är mycket som blommar fortfarande, syns det att blomningen börjar avta, men dofterna vid den här årstiden är förtrollande. Hortensiorna doftar inte, men de lyser i kvällsmörkret.

För min del är slutet av augusti även skördetid. Jag springer ut i skogen och plockar svamp (men bara de som jag känner till, typ Karl Johan och kantareller). Nu är det dags för syltning och saftning – i vår trädgård har vi äpple, päron, plommon, krusbär, blåbär, björnbar, körsbar, vindruvor och självklart smultron som är nästan som ogräs. Vi har även ett fantastikt mullbärsträd som tidigare år har gett en enorm mängd underbara söta bär, men i år blir det inte så mycket.

Vilken härlig årstid, men allting går så fort. När jag ser tillbaka så tänker jag ”oj, vad fort det går, årstiderna passerar revy i en otrolig fart.” Snart får vi hem vår stora leverans av lökar från Holland för vår lök klubb (A Gentlemans Bulb Club), detta betyder att det snart är dags för lökplantering igen. Jag ska faktiskt plantera mina första lökar för säsongen (som vi fick i en mindre leverans) nu i eftermiddag. För min del är planteringen av säsongens första lökar lite högtidligt – äntligen är det dags! Sen blir det tusentals till...

Ett stort tack till alla som har besökt oss under säsongen och därigenom stött RödaKorset. Det har varit ett nöje att träffa så många trevliga människor. Nu har vi stängt trädgården för i år, men vi tänker fortsätta vårt samarbete med Röda Korset nästa år och jag hoppas att ni som har möjlighet kommer tillbaka till oss till våren. Det kommer att bli en färgexplosion utöver det vanliga. Det lovar jag... 

Kramar från

A Gentlemans Garden, Tumba

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

lilja