Krönika september2014 | Krönika januari 2015

 

Oktober 2014

(Bilderna från AUGUST)

Hejsan allihop där ute i världen! Här är Mr Gustafsson på Kungsvägen 10 i Tumba som är i gång med plantering.  Det är början av oktober månad och jag rätar lite på ryggen samtidigt som jag håller på att vattna rhododendron. Mycket  vatten är viktigt även på hösten.

Ja, hösten är här och det går med vindens hastighet. Jag tycker att det blir stora förändringar varje dag. Höst färgerna börjar visa sig i trädgården. Jag har bl a en väldigt ovanlig växt, en klätter sumac som sprakar i röda färger. Man tänker inte så mycket på den under säsongen men, när hösten väl kommer, då lyser tallen där den växer med eldröda färger. Likaså kopparlönnen (acer griseum) med sin fantastiskt kanelbruna bark i metallisk lyster. Den får också fantastiska höstfärger. Jag tycker att höstväxter är lite före underskattade i Sverige, man tänker inte så ofta på hösten. Men hösten har ju en särskild charm om man tänker på alla fantastiska färger. Höstanemonerna blommar fantastiskt, vi har rosor som blommar fortfarande och dahliorna håller i sig trots att vi redan är i oktober månad.

Jag håller på för fullt att plantera lökar, det står mig nästan upp i halsen. Jag har planterat flera tusen redan och har många, många fler kvar. Vi får se hur många jag hinner få ner.  Bland annat är det olika sorts krokus, påsk- och pingstliljor,  anemoner, tulpaner och allium som gäller. Angående allium,  förutom mina gamla favoriter (de purpurfärgade Purple Sensation och Christophii)  har jag i år satsat särskilt på allium Nigrum, som är en av de äldsta kända allium och härstammar från Medelhavsområdet. På engelska kallas den ofta Black garlic. Namnet till trots är blommarna vita, inte svarta. Namnet kommer från det grön-svarta fruktämnet i blommarnas mitt.

Förutom plantering, är det mycket annat som behövs göras i trädgården men än har vi några veckor på oss, att kratta, räfsa löv och städa runt omkring. Jag har en hel del buxbom klot i krukor och de måste också ner i marken för att övervintra. Den här tiden på året är alldeles förträffligt att plantera perenner, så passa på när de reas ut i affärarna för det är alldeles utmärkt att plantera perenner långt in i oktober.

Jag har en ovanlig dahlia som blommar just nu i trädgården som heter Honka. Man kunde beskriva den som lite ful/snygg.  De stjärnformade blommorna har kronblad av långa gula ”fingrar”, det ser lite konstig ut, annorlunda och vackert. Agapanthusen (afrikas blå lilja) blommar fortfarande och det är jag lite förvånad över när vi dock är inne i oktober månad. Krysantemum har jag planterat i år för första gången. Vi köpte lökarna som ett försök när vi var i England tidigare i år. Jag kommer inte ihåg namnet, men de har en djup  rödbrun färg och är jätte vackra och jag kan definitivt tänka plantera mer av. Jag vill gärna testplantera nya saker varje år innan jag slår till på allvar. När jag planterade krokusen Blue Pearl första gången för några år sedan var det bara 10-20 stycken eftersom jag var nyfiken hur de skulle se ut, medan det nu är ett par tusen som gäller eftersom krokusen är så vacker, faktiskt bland de vackraste botantiska krokus som jag känner till.

Nu ska jag vattna lite mer på rhododendron. Jag har mina yakushimanum älsklingar som jag är väldigt rädd om. Knoppsättningen på rhododendron har redan börjat visa sig. Och vilket rhododendron år det kommer att bli nästa vår! Jag har sällan sett så mycket knopp som när jag nu. Det blir en riktig färgexplosion!

Så låt oss fortsätta med trädgårdsarbetet och vi hörs framöver.

Hej då!

Stefan, A Gentleman Gardener

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

lilja