Krönika augusti 2014 | Krönika oktober 2014

 

September 2014

(Bilderna från augusti)

Hejsan alla älskade trädgårdsmänniskor!

Nu är hösten på väg. Vi är inne i slutet av september och det är sannerligen en av årets mest hektiska perioder för mig i trädgården, med massor av lökar som måste ner i marken. Lika roligt som det är att sätta de första lökarna är det att få ner de sista, problemet är bara med de mitt imellan.

Ärligt talat så har jag tagit på mig lite för mycket i år. Nu har jag planterat ungefär 3000 nya lökar – än så länge. Galenskapens tid är inte förbi. Just nu har jag fullt upp med plantering av crocus crysanthus ’Blue Pearl’, som ska förgylla tillvaron under jasminbuskarna till våren. Den mjuka lavendel-färgade krokusen ären av de första vårtecknen (efter vintergäck naturligtvis). Blommarna är i och för sig inte så stora, men varje lök kan ge många blommor, så det är relativt lätt att skapa en ”massplantering”.  

Jag har även varit upptagen med plantering av många dussintals hyacinter, både de vita Carnegie samt Blue Pearl (som, vad det gäller färgskalan, har absolut ingen likhet med krokusen av samma namn; hyancinten har en riktigt mörk blå färg). Hyacinterna har jag spridit ut runt omkring i trädgården, så att deras härliga doft ska kännas överallt när de blommar. Jag har redan kommit långt med plantering, men det återstår en hel del att få ner i marken. Förresten, jag hoppas att ni som har köpt lökar via vår Bulb Club är nöjda och att ni får fina blomster ii trädgården 2015. Jag har bara ett tips: ta det lungt med planteringen, var inte för ivriga, så slipper ni förhoppningvis lida av ont i ryggen. Tyvärr, har jag själv inte brytt mig om det rådet som jag ger till andra! Som sagt, en hel del lökar återstår att plantera, och jag ska göra så gott jag kan. Den som lever få se, och den som lever kommer att upptäcka en spektakulär vårflora i trädgården på Kungsvägen 10, Tumba. Det kan jag garantera.

Hösten.... luften är så speciell, enligt min mening. Jag uppskattar den friska, rena, klara luften. Det är sannerligen inte slut på trädgårdsäsongen, tvärtom är det så mycket som ska göras. Förutom alla planteringar, är det en städningstingstid, dags att ta hand om redskap, gräsmattorna behöver klippas ett par gånger till innan gräsklipparen ska undan, osv. Nu är det även dags att börja vattna rhododenron, för det ska ni veta: rhododenron behöver kopiösa mängder vatten särskilt på hösten, för att knoppen inte ska frysa in under vinterhalvåret. Så nu är dags att sätta på vattenslangen och vattna rejält.  

Det blommar fortfarande i trädgården, men på en mindre skala. En av mina absoluta favoriter i trädgården de sista månaderna har varit – och är fortfarande – den älskade dahlia David Howard, med sin vackra kontrast mellan mörkt svart-purpur bladverk och stora, suverän aprikos-färgade blommor.  Rosa höstanemoner (anemone hupehensis) är det andra dominanta inslaget just nu i trädgården bakom huset.

På framsidan är det naturligtvis den vita klematisen Summer Snow som fortsätter att stjäla föreställningen, medan tidlösan (Colchicum autumnale) - som lätt kan förväxlas med höst krokus- börjar dyka upp här och där i fruktträdgården. Det är många herrans år sedan vi planterade dem, men tack och lov kommer de tillbaka varje år. I fruktträdgården är det dags att skörda äpple, päron, björnbär och vindruvor (som faktikst är lite för sura för min smak, men man kan göra fantastisk gelé av dem). Lätt sagt är det full fart – men inte bara i trädgården. Det har också varit mycket svamp-plockning i skogen och min svamptorkare är i full gång i huset. Jag har precis hittat mina första gula kantareller (karl johan hittade jag för länge sedan) och massor av trattkantareller.

I slutet av augusti deltog vi i Sigtuna Mötes marknad, tack vara våra vänner på Sigtuna Bokhandel. Därefter, i början av september var det dags igen för den årliga Trädgårdsmarknaden i Enköping, där vi har deltagit 5 år i rad. Det är alltid ett jättetrevligt evenemang, och i år fokuserade vi mer än någonsin på försäljning av blomsterlökar som vi importerar från Holland genom vår Gentlemans Bulb Club. Sist men inte minst var vi på den första Skördemarknaden som hölls på Hågelbyparken här i Tumba. Väldigt trevligt och angenämt. Ett väldigt passande slut av vår verksamhet för den här säsongen, både i trädgården och utanför.

Har det riktigt gott där ute i trädgårdsvärlden.

Hälsingar från Tumba

Stefan, A Gentleman Gardener

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

lilja