Krönika April 2015 / Krönika juni 2015

apletree

17 maj 2015

AKTUELLA BILDER 17 MAJ 2015

Hej alla modiga trädgårdsvänner,

Med modiga hänvisar jag främst till de runt 50 personer som trotsade vädrets makter och kom på trädgårdsvisning söndagen den 17 maj. Vi fick rapporter om ösregn över huvudstaden men i Tumba hade vi bara några korta skurar. Dock var det väldigt blött i trädgården.

Men blommorna bryr sig inte om det, det blommar för fullt. Vår stora Magnolia blommar med stora rosa blommor. Det är lika fantastiskt varje gång de torra gråa kvistarna förvandlas till ett hav av rosa.

Rhododendron Yukashimanum är absolut täckt av knallrosa knoppar, som blir kritvita när de är fullt utslagna. Vi har även narcissor; Winston Churchill och de trehövdade narcissorna Thalia, både dessa sorter doftar fantastiskt. Jag burkar alltid försöka plantera så att dofterna i trädgården avlöser varandra. Nu sjunger hyacinterna på sista versen och då tar narcissorna över.

Men trots de fantastiska växterna som jag har radat upp hittills så är det just nu tulpanernas tid. Jag har ett 20-tal olika sorter som blommar i trädgården; Spring Green och Flaming Spring Green är mina absoluta favoriter, men dessutom har vi några historiska tulpaner på gång. Vi lyckades köpa några väldigt speciella lökar förra året från Holland. Tulpaner som har funnits sedan 1600- och 1700-talen utan att förändras. Några av de här finns med som motiv på våra gratulationskort och några nya är alltså på gång i trädgården just nu.

Blötan och molnen till trots så är trädgården fantastisk just nu och vi går i väntans tider för den stora "allium-explosionen. Aldrig har jag sett så mycket alliumknoppar i trädgården. Det kommer att bli helt fantastiskt. Om sen vallmon lyckas blomma på samma gång som allium då kan jag med övertygelse skrika ut mitt mantra från tidigare år: "-Monet, släng dig i väggen".

Ha det bra, sköt om er och njut...

Stefan

A Gentleman Gardner

 

Kom och besök oss i trädgården på följande datum:

14 juni kl 11-17, trädgården öppen till förmån för Röda Korset

19 juli kl 12-18 Tidningen Land´s Öppen Trädgård