maj 2016 / juli 2016

Juni 2016

Hejsan alla trevliga människor där ute i trädgårds-Sverige och trädgårdsvärlden. Det här är Tumba calling, A Gentlemans Garden och datumet är det 27 juni 2016. Vi är alltså mitt upp i sommarmånaderna.
Jag går runt här i trädgården och det doftar så ljuvligt av kaprifol, liljor och rosor och allting är bara så grönt. Samtidigt som en trädgård kräver enormt mycket arbete, ger den även mycket glädje och personligen ger den mig en enorm styrka.

Nu ska vi hålla öppet för ”Tusen Trädgårdar” på söndag den 3 juli och vi har den stora äran att har musikanter i trädgården. Det är Klarinett Con Brio som kommer att spelar här under eftermiddagen. Vi kommer även att hålla öppet den 17 juli inom ramen av tidningen Lands Öppen Trädgård. Det ska bli jätteroligt och spännande med alla möten.

Just nu har jag planterat ut mina dahlior och varje dag jagar jag mördarsnigglar för fullt. Jag har börjat klippa boxbomshäckarna; som man ska göra i juni, och häckarna med avonbok väntar på att blir klippta. Jag ska till och med klippa gräsmattan den här veckan hade jag tänk.
Klätterhortensia brinner jag för; det har jag pratat om många gånger tidigare. Ni som har t ex tallar, sätt klätterhortensia, för de konkurrerar inte med rötterna på tallarna. Dessutom att de får en fantastisk blomning har de även en fantastisk höstfärg.

Vi har precis varit i England och sett några underbara trädgårdar. Bland annat kan jag varmt rekommendera The Dorothy Clive Garden (http://dorothyclivegarden.co.uk), en charmig, informel trädgård inte långt ifrån staden Stoke-on-Trent (i området The Potteries, känt för sin keramikindustri med berömde nämn som Wedgewood och Royal Doulton). Trädgårdens begynnelse är från 1940 när Colonel Harry Clive beslöt sig för att skapa ”ett antal intressanta promenadstrek” åt sin fru, Dorothy, som led av Parkinson’s sjukdom. Trots Dorothys bortgång år 1942 förtsatt trädgården att utvecklas. Idag drivs den av en stiftelse för välgörenhet.

Andra intressanta trädgårdar i samma område inkluderar den förbluffande vackra viktorianska Biddulph Grange Garden, som ägs av The National Trust (https://www.nationaltrust.org.uk/biddulph-grange-garden), samt The Trentham Gardens (http://www.trentham.co.uk/) – som utgör återskapelsen av en serie olika trädgårdar som en gång i tiden fanns vid den pampiga Trentham Hall herrgård (som revs för länge sedan). Bland annat finns en italiensk trädgård samt Rivers of Grass, som ritades av den berömda holländsk trädgårdsarkitekten Piet Oudolf.

Ha en fantastisk sommar!

Hälsningar från Tumba

Stefan, A Gentleman Gardener