övriga krönikor / april 2016

Mars 2016

Hejsan alla älskade trädgårdsmänniskor!

Här har ni Stefan på A Gentlemans Garden. Jag öppnar dörren och stiger ut i trädgården, det är eftermiddag datumet är den 13:de mars 2016 och vi går absolut mot ljusare tider. Här i Stockholmstrakten gick solen upp idag kl. 06.09 och solnedgången blir kl 17:47.  Det blir lite ljusare varje dag – tack och lov.

Det har varit en ovanlig vinter här i vårt område. Vi har knappt haft någon riktig vinter. Det brukar vara en massa snö vid den här tiden, men istället har trädgården exploderat av tusentals vintergäck. Snödropparna är också på gång, krokusen har börjat slå ut, tulpaner sticker upp ur rabatterna och kejsarkronorna  (fritillaria imperialis) visar sig. Det är väldigt ovanligt för den här årstiden och på något sätt känns det alldeles för tidigt. Men för att vi inte ska glömma att det fortfarande är vinter är nätterna väldigt kalla.

Jag har fullt upp just nu. Det är lika bra att passa på när vädret är som det är nu. Fåglarna kvittrar och jag har börjat plocka undan fågelmat, grenar och kvistar, och börjat räfsa i rabatter och gångar. Det finns alltid någonting att göra om man har en liten trädgårdsplätt.

Frösådden är i gång. I år har jag lust att odla chilipeppar (det har blivit väldigt populärt på sista tiden) och det är hög tid att göra det nu. I övrigt har jag planterat luktärtor, bönor och en massa andra små saker.

När jag nyligen tittade på mina rhododendron insåg jag att det var dags att börja vattna dem. När man vattnar rhododendron vid den här årstiden, när det fortfarande är tjäle i marken, ska man helst göra det på bladen och inte på marken själv, för det är så plantorna bäst suger i sig vatten. Så, om ni ser att rhododendron börjar se lite ledsna ut, tänk på att det är dags  vattna, vattna, vattna - och på bladen!

Vi håller på att planera trädgårdssäsongen. Utöver ett antal trädgårdsföreningar, som redan har bokat besök i trädgården i år och som är hjärtligt välkomna, kommer vi att fortsätta med traditionen av att hålla trädgården öppen några gånger till förmån för Röda Korset, samt att delta i tidning Lands Öppen Trädgård och Tusen Trädgårdar 2016. Det är så roligt att man kan dela med sig av ett trädgårdsliv och ett intresse.

Just nu väntar vi på lökarna från Holland som medlemmarna har beställt genom vår lök-klubb, A Gentlemans Bulb Club. När de väl har anlänt blir det några hektiska dagar med att paketera om och skicka ut lökarna till de medlemmar som har beställt. Sedan blir det dags att själv ta ut handspaden och börja plantera det som vi själva har beställt. Vi har även köpt in några lökar  som vi kommer att sälja när vi står på Trädgårdagens marknad vid Hågelbyparken här i Tumba lördagen den 21 maj.


Så, kära vänner, nu är det dags att sätta igång; sätt spaden i marken och njut av ljusets återkomst.

Vi går en underbar tid till mötes!

Stefan, A Gentleman Gardener

PS. Förutom hemsidan har vi numera också Facebook, besök oss där.

 

 

vintergack