oktober 2017 / januari 2017

December 2017

Bilder från trädgården 2006-2017 hittar ni här

Hejsan alla älskade trädgårdsvänner.

Datumet är den 10:de december. Trädgården ligger i vila, men inte min hjärna - åtminstone. Det är inte mycket att göra i trädgården vid den här årstiden, det är bara att dra sig undan och sätta sig med ett glas rödvin framför braskamminen i köket. När elden sprakar så lyssnar jag till Beethovens Månskenssonaten. Jag sitter här omgiven av trädgårdsböcker, trädgårdstidningar och går igenom, planerar inför våren 2018. Tiden går fort. Tänd lite levande ljus, njut av årstiden trots mörker och elände.

Vad gäller tidningar måste jag säga; svenska trädgårdstidningar i all ära men brittiska ’The Garden’ är en trädgårdstidning som ni alla skulle ha. Den ges ut av det brittiska Royal Horticultural Society (www.rhs.org.uk) som är världens äldsta och största trädgårdssällskap. Om ni är medlemmar där får ni deras tidning skickad direkt hem i brevlådan en gång i månaden. Det är en riktig gåva varje månad när man öppnar brevlådan och finner The Garden.

Jag har varit RHS medem i många år och har fått otaliga tips och idéer från The Garden. Dessutom, vid medlemskap får man gratis inträde till RHS:s underbara trädgårdsanläggningar i Storbritannien samt till en hel del andra trädgårdar (t o m några ställer utanför Storbritannien,  tex  de magiska trädgårdarna Isola Bella och Isola Madre vid sjön Maggiore i norra Italien.

När man har en trädgård, lever man på hoppet. Jag ser hoppet framför mig alla redan, samtidigt som jag är väldigt tacksam över att jag kunde dra mig tillbaks lite nu och begrunda misstagen från föregående säsong och se framåt och planera för nya etapper. Vi håller på att planera vår lök-order från Holland, och en lista över lökar för vårplantering kommer att  skickas ut till alla medlemmar i Lökklubben före nyår. Sedan har ni hela januari månad på er att fundera och planera er lökplantering; beställningar behöver vi få vid början av februari.

Snart ska vi in i ett nytt år. Ja, snart smällar det, så jag vill naturligvis passa på att önska alla en riktig god jul och gott nytt år.

Bilderna denna mörka snöslaskiga dag är mina inomhuskreationer och dukningar med naturen som hjälp.

Har det så bra

Stefan, A Gentleman Gardener

 

dukning

dekoration