maj 2017 / oktober 2017

Juli 2017

Bilder Juli

Hejsan alla älskade trädgårdsvänner!

Jag stapplar ut i trädgården en julimorgon. Hos oss är juli rosornas tid. Jag satsar främst på vita klätterosor och framför allt Helenae-gruppen. Rosa Helenae har massor av utsökt vackra, enkla, gulvita små blommor med en underbar doft av honung, och därefter även namnet honungsgruppen. Andra varianter i  grupper inkluderar Lykkefund, som är vitare med en rosa inslag, som är nästan tagglös, medan Aksel Olson är starkt taggig med stora böjda taggar. Just nu blommar Helena rosen enormt  och är högt upp och totalt dominerar en gammal prydnadspäron på framsidan, och doften sprider sig.

Men just nu går jag förbi en ros som kommer att blomma inom några dagar den heter mulligani. Den fick jag syn på första gången i den berömda trädgården Sissinghurst i landskapet Kent i England, där Vita Sackville West skapade en vit trädgård, med mulligani i centrum. Det är inte lätt att få tag på den här i Sverige, och det är inte speciellet härdig, men tack och lov har vi en fördelaktigt microklimat (på gräns mellan zon 1-2). Det är en av de största trädklättrande rosor och brukar blommar något otrogligt med massor av stora klasar av nästan banandoftande vita blommor ca 5 cm i diameter, och den bär små röda-orang färgade nypon på hösten. Hos oss har den klättrat upp och över ett gammalt dött krikonträd. Så mitt tips är att, i tidens anda, istället för att såga ner gamla träd, återanvända de som ställningar till t ex rosor, klematis eller kaprifol.

Förresten, kaprifolen har precis börjat visa sig. Jag satte 50 stycken och jag ska sätta ännu mer. Jag får aldrig nog av kaprifol för doften på kvällarna är guddomlig.

Det är mycket att göra vid den har årstiden trots att det är högsommar. Jag klipper mina buxbomhäckar(buxus sempervirens), och de är någonting jag är riktig stolt över. När vi kom hit före 20 sedan fanns inga buxbom- häckar alls, men vi ansåg att de skulle ge struktur till trädgården. Inga av dem är höga; alla är runt 50 cm. Vi började med en lång, låg häck som kantar den sluttande gången upp mot entrén på baksidan och ett par år därefter kom vi på idén att göra potatislandet på framsidan till en buxbomsparterre som består att fyra trianglar, var och en med rosen Yellow Fairy planterad i mitten. Förutom buxbomshäckarna finns det en hel del inkrukade buxbomsbollar i trädgården, t ex vid de fyra kanterna till näckrosdammen. De plantorna måste grävas ned i marken inför vintern.

Vad det doftar nu i trädgården! Man blir nästan yr! Det är också ett konstant surr av bin. Det är helt gudomligt. Om alla människor kunde uppleva känslan av snurrande bin. Då är man på gränsen till paradiset.

Jag har en hel del vita allium Nigrum som blommar fortfarande medan de lila Purple Sensation har blommat över för 2-3 veckor sedan. Å andra sidan, kom de lägre men grövre Allium Christophii i blom nästan direkt efter att Purple Sensation blommat över.

Jag är även upptagen med att rensa rabatter, dra upp ogräs, och inte minst så jagar jag liljebaggar. Ibland känns det som att situationen med lijebaggarna nästan är hopplös, men jag acceptera att det är det priset man nåste betala och man vill ha liljor i trädgården. Det ligger mycket arbete bakom en trädgård, det vet alla ni som har en krävande trädgård. Man kan gör det lätt för sig, eller så gör man som jag och lägger på sig lite för mycket.

Gå en trevlig sensommar till mötes.

Stefan, A Gentleman Gardener

dahlia