juli 2017 / december 2017

Oktober 2017

Bilderna är från i somras

Hejsan alla älskade trädgårdsvänner.

Hoppas att ni har det bra där ute i höstmörkret. Det är fredagen den 20 oktober. I dag har jag bestämt mig för att inte plantera några lökar. Nej, jag har fått ner c:a 8 000 lökar redan, så idag blir det en vilodag.
Det är en strålande vacker dag i Tumba utanför Stockholm. Det är dags att börja skörda pumporna men fåglarna har tyvärr ätit upp alla mina vindruvor. Vi håller på att lyfta in krukor och plocka undan, för nu är hösten här. x Jag har nyss klippt gräsmattan för sista gången i år. Det är så mycket att göra hela tiden. Svampplockningen I skogen är i full gång. Det har varit ett riktigt bra svampår i år här I Tumba.

Det är inte så mycket som blommar i trädgården just nu men höstkrokusen blommar i fruktträdgården, och i trädgården bakom huset har saffranskrokusen precis slagit ut. De köpte vi för massor av år sedan på Waterperry Garden i England, och de kommer tillbaka år efter år.

Annars är det mestadels dahlior som tillför färg i trädgården och jag har bestämt mig för att nästa år blir det en stor satsning på dahlior i krukor. Ni vet kanske att dahlior upkallades efter Andreas Dahl, en lärjunge till Linné?

År 1791 gav spanjoren Antonio Jose Cavanilles, som var föreståndare för Madrids botaniska trädgård, en ny växt från Mexico namnet Dahlia för att hedra Andreas Dahl. Dahlian kommer från Mexico och Guatemalas bergstrakter och är Mexicos nationalblomma. Från början var tanken att man skulle äta de saftiga och köttiga rötterna men smaken var säregen så detta slog inte igenom. Det var istället när man upptäckte att man genom korsning kunde få fram en mängd olika färger och former som dahlian blev populär. Under årens lopp har ca 50 000 sorter av Dahlia registreras.

Nu har vi skickat iväg lökar till alla Lök-klubbens medlemmar som hade beställt, så lycka till med planteringen. Börja först plantera det små lökarna, och de sista lökarna ni ska sätta är tulpaner – i våra trakter kan man plantera dem långt in i december.

Ha en härlig höst. Ta vara på de ljusa dagarna innan mörkret faller. Den blåa himlen och de gula löven. Hösten är här men sina fantastisk höstfärger. Men jag har faktiskt delade känslor när man vet vad väntar runt hörnet, efter hösten…

Ha det så bra

Stefan, A Gentleman Gardener