fler krönikor / START

December 2018

Hej trädgårdsvänner!

Vi har precis passerat vintersolståndet och året går mot sitt slut. Det har varit fasan så mörkt, regnigt och ruggigt att man önskar verligen att man befann sig på en annan plats på jorden. Men, det värsta är över och dagarna blir successivt lite längre, men än så länge ingte så man märker så stor skillnad. Men snart, snart kommer förändringen att accelerera och vi kommer att se en riktig skillnad. Så frågan om "vintermörkret" är snart inaktuell. Men just nu är det fortfarande vinter och vägen mot våren känns lång.

När man blickar tillbaks har jag fått ned några tusen lökar i marken - krokus, tulpaner, allium, camassia och hyacinter. Resultatet kommer att visa sig om 3-4 månader vad det gäller krokus och upp till 6-7 månader vad gäller allium. Den här årstiden är det inte så mycket att göra i trädgården; alla krukor med afrikas blåa lilja (agapanthus), lagerträden, olivträdet, och palmerna är inne i orangeriet (eller rättare sagt friggeboden) för att övervintra. Så det är bara att sitta inne, tända en brasa och lysa upp med så mycket ljus man bara kan, och bläddra bland trädgårdsböcker och tidningar för at hämta tips och idéer inför den kommande våren. Vem längtar inte efter våren?

Jag har precis avslutat min frökatalogisering. Jag vet vilka fröer och lökar jag ska satsa på 2019. Jag avser att förplantera luktärtor, som man bör läga i blöt kvällen innan. Vidare kommer jag att satsa på liljor och dahlior som vi direktimporterar från Holland via vår lökklubb, A Gentleman´s Garden Bulb Club. Angående lökklubben, så jobbar vi just nu med erbjudandet med lökar för vårplantering, och det skickas ut till lökklubbens medlemmar i början på januari. Det kommer också att läggas ut här på hemsidan. Det är enkelt och utan krav att vara medlem i lökklubben läs mer under fliken Bulb Club i överkanten på sidan.

Den största saken som hände i vår lilla trädgård här äi Tumba under året var att vi sägade ned ett jättestort prydnadspäronträd som inte gav ätbara frukter och kastade sin skugga över andra träd och plantor. Varje år har det blivit en massa pyttesmå päron på marken nedanför trädet. Det har varit en mardröm att kratta och frakta bort dem. I år var "skörden" exceptionellt stor med tusentals icke-ätbara päron. Det var droppen som fick bägaren att rinna över. Trots trädets ålder och sin vackra blomning (under två veckor) varje vår, bestämde vi att det var dags att säga "goodbye". Istället har vi planterat ett medelstort självfertilt bigarrå-träd som heter "Stella", som ska ge rikliga skördar i augusti av stora, söta, mörkröda bigarråer. Vi håller tummarna.

Vi önskar er alla ett riktigt Gott Nytt År

Stefan, A Gentleman Gardener

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

vinter