MAJ 2018 / fler krönikor / START

BILDER

Juli 2018

Hejsan alla trädgårdsvänner!

Det är högsommar i Sverige, och inte bara i Sverige. Med 30 grader i solen, vi har haft så varmt som 36 grader och det har inte regnat på sju veckor. Detta är extremt ovanligt. Stackars bönder runt om i Sverige. Skördarna blir väldigt dåliga.

Som sagt, varmt är det och solen steker och roserna tar en sista suck i trädgården. Som de har blommat! Jag är så tacksam över att vi har så många rosor, särskilt “rambling roses” i trädgården. Det borde fler människor införskaffa. Jag satsar på Helene-gruppen, som inkluderar rosen Aksel Olsen, som namngetts efter den danske rosförädlaren med samma namn och har ljust gula blommor med fin doft som bleknar senare till vitt. En annan ros i gruppen är Lykkefund, den har massor av små, vita eller crèmefärgade blommor med stark, fin doft och dessutom är den nästan taggfri! Till skillnad från många andra rosor, får Helene rosorna underbara nypon och till hösten översvämmas träden där rosorna klättrar med massor av små fåglar som gladeligen stoppar i sig.

Åh, man skulle kunna önska vid den här årstiden, att man kunde ta en suck av lättnad över att arbetet var över, men arbetet i en trädgård är aldrig över. Samtidigt måste man försöka planera, tänka till, filosofera och njuta. Jag skulle inte kunna tänka mig ett liv utan trädgården.

Jag är tacksam för att det var så mycket folk på besök när vi hade öppen trädgård inom ramen för Tusen Trädgårdar den 1 juli. Ett stort tack även till Klarinett Con Brio för den underbara musikaliska underhållning. Det var helt magiskt. Musik tillför någonting i trädgården (är det inte levande, så är det cd som gäller).

Vi hade ca 160 besökare under en jättelyckad dag. De främsta inslagen i trädgården då var vit hortensia, härliga stora vita campunala pyramidals ‘Alba’ och olika liljor som hade precis börjat slå ut. Även dahliorna har börjat slår ut, som är ovanligt tidigt men säkert ett resultat av den ovanlig värmen som vi har haft. De vackra dubbla vita Gonnere näckrosorna i dammen var, som vanligt, ett mycket uppskattat inslag.
Men det var många som kommenterade att helt enkelt var mest imponerade av trädgårdens grönska, dess frodighet och jag håller med dem.

Ta hand om er alla där ute och njut av sommaren.

Stefan, A Gentleman Gardener