MAJ 2018 / fler krönikor / START

BILDER

Juni 2018

Hej alla älskade trädgårdsvänner. Datumet är den 3:e juni och det är äntligen sommar kan man väl tycka. Jag har jobbat i trädgården halva dagen och är svimfärdig. Vi har den varmaste sommaren här i Sverige på hundra år. En klarblå himmel och inte en droppe regn på över fem veckor.
Det tar på krafterna. Enormt hög temperatur i solen; det har blivit varmare än i medelhavsområdet, och trädgården torkar ut trots att vi vattnar för fullt. I och med att vår trädgård har ett söderläge, blir den absolut stekhet.

Jag har precis hämtat hem en hel del plantor - tvååriga tistlar Silver Ghost (som faktiskt sprider sig när de är etablerade i trädgården), rudbeckia Goldsturm (gul med svart öga, som blommar otroligt länge in på hösten), campunala alba, Aconogonon x fennicum (finslide), som får en fantastiskt fin höstfärg. De måste alla ner i jorden och sedan måste de vattnas och skötas.

Jag påminner ännu en gång att vi har öppen trädgård den 1a juli, när vi deltar i Tusen Trädgårdar mellan 10-17.00. Kl 12.00 och 15.00 står Klarinett Con Brio för musikalisk underhållning. Trädgården hålls öppen även den 15 juli mellan 12.18.00. Vi får se om någonting blommar då eller om allt har blommat över. Vårfloret – krokus och tulpanernas tid – är förbi. Men vi går och väntar på rosornas tid. Vi får se vad som händer med värmen, helt enkelt. Förra veckan började klätterhortensian blomma på baksidan. Den planterade för kanske 15-16 år sedan vid en stor tall, och sedan dess har den klättrat upp trädet och har nått säkert lika många meters höjd som den har åren bakom sig.

Rhododenrons säsong är nästan över och alla allium har blommat över alldeles för fort. Just nu blommar alla vallmo för fullt, särskild i fruktträdgården på framsidan. För att prata om fruktträdgården, för många år sedan planterade min pappa några björnbärbuskar som har vanskötts, eller helt enkelt negligerats, under årens gång. Förra veckan fattades beslutet att ta bort dem, de har vuxit enormt och vilt, och har täckt en relativ stor ytan med stora taggade (och mestadels döda) grenar. Det tog nästan en hel dag att genomföra, men nu är det gjort. Det återstår bara att frakta bort alltihop.

Har det så bra

Stefan, A Gentleman Gardener