Krönika 25 juli 2009 | Alla krönikor

20 Augusti 2009

Jag börjar krönikan en sensommarkväll i Stockholmsområdet den 20 augusti 2009 och kan glatt konstatera att vi går mot en mörkare årstid. Solen går upp 05.21 och den går ner 20.22. Med andra ord, sommaren ligger bakom men ännu är det ju mycket som händer och förväntningarna är höga.

Sommarvärmen dröjer sig kvar och än så frodas det i trädgården och en sak som är så påtaglig i våra trakter i mitten på augusti är alla dofter som sprider sig.

Man ska inte glömma bort dofterna i en trädgård och i vår lilla trädgård är det främst liljorna, de orientaliska som sprider sin väldoft. Jag satsar främst på orientaliska liljor för de asiatiska doftar inte lika mycket. Jag tycker om doft så jag sätter några hundra liljor varje år runt om i trädgården för att dofterna ska sprida sig. Likaså kaprifolen som blommar fortfarande och floxen som har kommit igång.

Nu är vi inne i frukt säsongen och träden börjar bära frukt med äpplen och päron. Vi har till och med skördat våra första persikor. En riktigt exotiskt känsla för en svensk villaträdgård. Vi satte träden - en sort som heter Frost - för två år sedan och den har redan givit underbara persikor efter bara två år. Det är vi evigt tacksamma för.

Nu är klockan snart halv elva på kvällen när jag stampar runt en sista runda i trädgården och tittar, beundrar och begrundar vad som har hänt under året. Årstiderna som passerar revy, där i marken blommade krokusen. Men ännu finns det så mycket att se fram emot. Luften är högre vid den här årstiden och då stiger också dofterna upp så det är viktigt att plantera in doft i en trädgård. Satsa på liljor och flox och en sak som jag också ska slå ett slag för det är klematisen Paul Farges (Summer Snow) för den blommar fortfarande med lika härlig kraft.

Det är frodigheten i trädgården jag är ute efter vid den här årstiden, jag tycker vidare att man ska tänka på det gröna och det sköna.

Man glömmer så lättt bort slutet på augusti. De flesta människor glömmer faktiskt bort en trädgård vid den här årstiden.  Men det är inte för sent, det är bara att hålla igång det är så mycket som händer. Just nu i slutet på augusti när rosornas tid är förbi och klematisen, de flesta, har blommat över så är framför allt det mest påtagliga i vår trädgård de orientaliska liljorna. Jag sätter näsan i den Casablanca, doften, kära nån det är ju så trevligt.

Dofterna, dofterna som sprider sig. Rosen Ilse Krohn Superior som  blommar fortfarande och har många knoppar den kommer att blomma långt in i September.

Tappa inte hoppet kära trädgårdsmänniskor trots att semestern är slut och vi är i slutet på augusti så är det så mycket som händer. Rosenflocken som står pampig och stilig och Silveraxet som står och väntar. Det är inte klokt egentligen när man lever med en trädgård, man går i väntan och förundran, man är så hängiven och förvånad över alla växlingar.

Kärleken till en trädgård det är en gudagåva. Jag tackar min lilla trädgård och tittar på Agapantusen som står ståtliga som generaler. Agapantus är ett av de mest ståtliga inslagen man kan ha i en trädgård i augusti månad i Sverige, de hör ju liksom inte riktigt hemma här. Men visst är de stiliga Agapantusen, mina kära blommor och mina kära liljor. Oj vad det doftar.

Glöm inte bort sensommarprakten och ut och lukta på den höga luften.

Hälsningar från A Gentleman´s Garden

 

 

agapantus

golden splendor