Krönika 6 sept 2009 | Krönika oktober 2009

22 September 2009

Hej igen alla kära trädgårdsvänner.

Nu har vi kommit fram till den 22 september 2009. Vecka 39 och det betyder höstdagjämning — dag och natt är lika långa. Det är med lite bävan jag öppnar dörren för nu är hösten i antågande och det sker med en rasande fart.

Det händer varje år att när hösten börjar nalkas, så börjar jag få lite smått panik när jag tänker på allt som ska göras, planteras och städas undan i september och oktober.

Just nu är det lökplanteringen som står i fokus och det är inte så lite som ska ner i marken. Jag ska räkna upp ett urval som är beställt. Försändelsen från Holland, som kom förra veckan, består av följande;

200 Anemoner
300 Allium Purple Sensation
100 Allium Christophi
100 Hyacint Carnegie
1000 Botaniska Krokus Blue Pearl
1000 Botaniska Krokus Snow Bunting
1000 Botaniska Krokus Ard Schenk
1000 Botaniska Krokus Miss Vain
1000 Botaniska tulpaner Tarda
200 Tulpaner, white triumphator
100 Tulpaner Spring Green

Så där lite smått och gott.

Med andra ord en hel del att planera och plantera. Det är som jag har sagt tidigare i mina krönikor, lättare när man tänker till redan på våren, och så är det spännande sedan när lökarna kommer. Det är alldeles för lätt att köpa för mycket. Men hellre för mycket än för lite är min livsfilosofi.

Trädgården i September ståtar fortfarande med mycket färg. Floxen börjar ge vika, liljorna har blommat över och Agapantusen blommar lite sporadiskt fortfarande.

Just nu i  trädgården syns massor av cocktailpinnar runt omkring; jag använder dem för att markera var jag sätter lökarna. Egentligen skulle jag ha satt krokusen först men det hade jag inte tid med. For min del är det viktigast att få ner i jorden först dem lökar som ska längst ner, för att sedan kunna fylla på med andra lökar ovanpå. Nu håller jag som mest på att plantera Allium och senare i veckan är det dags att börja med krokusen, mina botaniska älsklingar.

Sedan ska 1000 Tulipa Tarda också ner. Det är mest på backen ovanpå näckrosdammen, men öckså i grusgången från huvudentren. Tack och lov, de underbara söta Tulipa Tarda är inga finsmakare när det gäller jordkvalité.

Jag kom på ett litet tips som jag gärna vill dela med mig (ursäkta mig om ni redan känner till det).Tipsen är att när ni planterar tulpaner, sätt gärna varannan lök upp och ner. Det låter ju helt tokigt men på det sättet förlänger man faktiskt en tulpanblomning mellan två och tre veckor. Det är lite spännande, och redan nu på hösten ska ni börja tänka på våren. Ligg steget före, försök att göra det för likväl livet är förunderligt för det rör på sig. Säsongerna och årstiderna passerar revy och trädgårdar skiftar färg men tänk framåt när det gäller trädgård samtidigt som ni begrundar säsongen som har varit.

När jag tar min sista runda i trädgården på kvällen tänker jag; Höstanemonerna blommar  fantastiskt och Clematis Fargesoides Summer Snow blommar fortfarande efter alla dessa månader. Vilken härlig känsla det är att gå och tänka på en trädgård. Höstens alla färger, det har börjat visa sig så smått att björkarna skiftar färg. Vi går några fantastiska veckor till mötes, in i en höstmånad och det känns verkligen både i luften, i kroppen och i själen. Höstdagjämning, löven skvallrar om att de snart kommer att falla.

Med dessa ord så avslutar jag för den här gången.  Men vi hörs och vi ses snart igen.

Hej då och kram

The Gentleman Gardner

 

A Gentleman Gardener