Krönika 10 februari 2009 | Krönika 24 mars 2009 | Alla krönikor

"Skillnaden mellan ogräs och blommor är att blommor är det enklaste att rensa bort." Okänd

25 feb 2009.

25 februari 2009 . En ny dag nalkas. Jag går ut, det är lite lagom snöslask och jag bestämmer mig genast för att gå in igen. Men redan får jag vårskänslor när jag ser lite snödroppar som börjar visa sig.

Ja ja ja! Våren är på väg, det ska gudarna veta och ljuset har äntligen återvänt och trädgården börjar sakta komma till liv.

Idag  hände en stor sak. Jag håller på med förplanteringar och nu är det bråda tider. Jag har précis fått min stora beställning av liljor från mina holländska leverantörer. Dessa ska förplanteras nu. Det är med viss bävan jag får de här stora bruna kartongerna, men samtidigt med stor iver och glädje.

Hösten är ju den stora planteringstiden för mig vad det gäller lökväxter, men tyvärr har vårplantering av sommarlökar i Sverige blivit lite bortglömt. Jag vill inte ha en sommar utan liljor i massor. Ändå försöker jag begränsa mig lite, så just nu ska jag förplantera 70 stycken orientaliska Muscadet, 50 African Queen, 10 Auratum (som står i krukor), samt 50 Golden Splendor, 10 Garden Party, och slutligen 30 Regale Album.

Dahlior är något som jag satsar på i år. Jag har verkligen saknat dem, efter flera års frånvaro i vår trädgård, och i år satsar jag på den mörkt svart-röda Chat Noir, den pampiga Akita som skiftar i rött, gult och orange, och den karmonisröda Garden Wonder. Det ska bli spännande.

Likaså idag den 25 februari så har jag lagt mina älskade luktärtor i blöt. Det ska man alltid göra med luktärtsfrön om man köper dem I handeln. De ska ligga i vatten över natten innan man förplanterar dem i såjord. Mer om det senare.

Och så mina liljor. Ja, jag säger ju  det. Här kommer dem. Vi har alla våra sätt att behandla dem på. Självklart lyfts ju hoppet när de stora bruna påsarna kommer med alla liljor som ska förgylla en lång sommar.  Själen lyfts på något sätt av en trädgård. Jag tror det har att göra med förhoppningarna inför kommande säsong. Saknar man en balkong, sommarställe eller trädgård, så kan man alltid njuta av parker och uteliv; växtligheten tillför hopp till mänskligheten.

Casablanca liljor är något annat jag inte vill vara utan i vår trädgård. De blommar också vid en årstid när de flesta människor faktiskt är hemma efter semestern. Hos oss gäller det augusti-september. Efter en hel del funderingar har jag kommit fram till att  Casablanca behandlas bäst som ettåringar, i alla fall i vår trädgård. Ett ställe i vår trädgård där Casablanca liljorna återkommer år efter år är med förundran under en stor björk –där blir de en meter höga minst!

Vad jag personligen gör med liljelökar, det är att jag förplanterer dem nu i februari –mars. Lite lecakulor i botten och lite jord. Sedan ska de stå svalt, helst mörkt mellan 0-5 grader, vattna igenom och sen får de lämnas åt sitt öde. De kan stå i garaget eller på vinden eller liknande men de får absolut inte stå varmt; ledstjärna är — så svalt och mörkt som möjligt. Sedan ser man till dem några gånger under senvåren innan det är dags för avhärdning för att slutligen utplantas efter att den värsta frostrisken är över. Så var inte rädd att köpa sommarlökar på våren i klimatet som vi bor i.

Jag får heller inte glömma bort att berätta att nu I slutet på februari har jag äntligen börjat vattna våra Agapantus som står där nere I källaren. De har stått torra i ungefär tre månader men nu börjar jag vattna.  Nu börjar återigen översvämningarna i källarvåningen på grund av vattningen! Jag lägger på lite Krysan, gödslar lite, vattnar lite; de får inte torka helt ut. Som jag har sagt tidigare, måste Agapantus riktigt trängas i krukan innan det bli någon blomning.

Det bara puttrar i källaren och det puttrar på vinden och frösåddarna står i fönstren i väntan. Undan med blomkrukorna, fram med frösåddarna .

Det blir liv i trädgården i år också.

Nu ska jag inte prata längre, ljuset har återvänt till vårt kalla Norden och vi börjar gå mot vår. Än är det länge kvar men nu har jag fullt upp med mina planteringar och jag ser fram emot en ljusare årstid, så kan man väl säga 25 feb 2009.

Gå en riktigt trevlig senvintervår till mötes alla älskade trädgårdsvänner.

Puss och kram från

A Gentleman Gardener