krönika juni 2009 | Alla krönikor

"Den som har en trädgård och en boksamling saknar intet." Cicero

25 juli 2009.

25 juli 2009 och vi är mitt uppe i högsommaren.  Försommaren har redan passerat och högsomaren är här med full kraft och styrka.

Jag måste börja den här krönikan med att gå tillbaks ett par dagar i tiden för den 19 juli 2009 öppnade vi vår trädgård genom tidningen Land för första gången. Med stora starka känslor som vanligt. För första gången, men absolut inte den sista. Jag tackar alla härliga, älskade trädgårdsvänner som kom och besökte och förgyllde vår lilla dag den 19 juli.

Drygt 300 personer dök upp i ett väder som var strålande, dofterna spred sig. Ett stort tack till vår kära väninna Sara, eldsjälen bakom trion som spelade vacker Bellmansmusik.  Förtäring bestod av flädersaft, dragonsorbet och mousserande vin. Försäljngen av vår första kollektion med gratulationskort var också en succé. Jag tackar alla er som kom och ni är hjärtligen välkomna igen.

Vi har inte velat visa vår lilla trädgård tidigare för trädgården vi har skapat och jobbar med är en högst personlig liten trädgård. Den är inte stor, men 1500 kvm tar dock en hel del av vår tid anspråk.

Nu är vi inne i juli månad och jag får ofta den här frågan

När är er trädgård som finast?

Då blir jag alltid så konfunderad för jag kan inte svara på det. En trädgård är en levande skapelse och det händer saker i en trädgård hela tiden året om vecka för vecka och månad för månad.

Just nu när vi är inne i månadsskiftet juli augusti är det dofterna som är så påträngande i vår trädgård. Det är liljor i massor. African Queen är en fantastisk gul lilja med en röd utsida som passar alldeles utmärkt till ett rött hus med vita knutar.

När rosorna väl har blommat över får man tacka för tre till fyra härliga veckor av underbar rosendoft runt om i hela trädgården. Och efter rosorna tar dofterna vid av liljor, kaprifol och lavendel. En sak man ska tänka på om man ska ha in dofter i sin trädgård är att sprida dofterna. Inte plantera bara en kaprifol på ett ställe utan sprid ut. Plantera kaprifol på så många ställen man kan i trädgården och plantera olika sorter, för just när det gäller kaprifol så finns det otroligt många som blommar från början av juni till långt in på hösten. En av mina favoriter, japonica Halls Prolific, som börjar blomma vid midsommar och fortsätter långt in i oktober. Det gäller att tänka kontinuerligt hela tiden på doft och så allting avlöser varandra. Har man det lite i tankarna så kan man sprida dofter i trädgården under hela växtsäsongen. Det är bara att tänka till lite.

Jag tycker inte om att dutta, jag har duttat runt i trädågrden i många många år .Nu försöker jag skapa helheter istället. Jag vill ha massverkan. Jag har min vita klematis Paul Farges (som brukar kallas för Summer Snow) som klättrar upp i träden och helt täcker stora delar av träden, det är massverkan! Rosorna, de flesta har blommat över men jag är så tacksam för de här veckorna, från midsommar till slutet av  juli när mina älskade honungsrosor, t ex Aksel Olsen, Lykkefund, Helenerosor (alla "rambling roses") har blommat, för att inte tala om den underbara fantastiska rosen Seagull som klättrar i ett av mina  äppelträd och har täckt hela trädet med sina blommor. Det vita doftande Mulligani är en annan höjdare. Vilka dofter, vilken underbar känsla att gå runt i en trädgård att känna doft; samtidigt är man medveten om att saker händer hela tiden, och att det kommer mer..

Dahlior tycker de flesta är en höstblomma, men förplanterar man dahlior så är det väldigt trevligt att ha dem i blom i början eller mitten av juli. Då kan det bli en "inbetween planting" som jag kallar det, jag har inget bra svenskt ord för det.

Nu är det mycket som ligger i stiltje. Vårblomningen har varit så praktfull och försommarblomstren är över, men ännu väntar  många perenner och liljor, de ligger och väntar…  Agapantusen har börjat slå ut och jag ser höstblommorna som kommer.

-"Men ni får vänta, ni får vänta madam, jag är inte riktigt färdig ännu".

Nej. Just nu i slutet av juli är det den höga luften som hägrar, det sista rosorna som börjar falna och liljorna som sprider sin exotiska doft i trädgården. Oj, oj, oj.

Välkomna in i en trädgård. Hälsa allihopa där ute i den stora härliga trädgårdsvärlden. Låt oss lära och inspireras av varandra, dela med oss av kunskap och  våra samlade erfarenheter.

Hej då från oss

A Gentleman Gardener