Krönika 24 mars 2009 | Krönika maj 2009 | Alla krönikor

6 April 2009

"Trädgårdsskötsel är den renaste av människors nöjen." Francis Bacon

Måndagen 6 april 2009. Dagarna blir ljusare och våren är äntligen här, men redan nu börjar jag fundera över hösten. Om man verkligen ska satsa på en trädgård, så gäller det att ligga steget före hela tiden. När jag vandrar runt i vår trädgård kvällstid nu i början av april, så tänker jag att det kommer att bli så mycket att göra på hösten. Även om man gör tillräckligt mycket— städar undan, krattar, tvättar krukor o s v —  så är det många saker som man måste trots allt göra när vårbruket väl börjar. Allting går med vindens hastighet.

Tänk på alla månader när man bara sitter inne i dvalan, tittar ut och fantiserar om all växtlighet som ska komma till liv. Tiden går så långsamt. Men när våren kommer, då hinner man knappt med. Dagarna rusar förbi — sådana här varma dagar när allting går så fort. Vintergäck är det första jag går och tanker på. Därefter kommer alla botaniska krokus och snödroppar som man har längtat efter. Till och med blåsipporna börjar visa sig nu och vitsipporna står och väntar. Tänk så mycket man har längtat och så mycket man har att se fram emot. Egentligen det är inte klokt.

Ja puts väck så är det borta. Det går så fort, men hela tiden finns det någonting att se fram emot. Det har alltid med längtan att göra: längtan efter växtligheten, längtan efter blommorna. Trots att man givetvis har fått lite hjälp på traven, har man ändå gjort allting med egna händer. Vilken känsla!

Snödropparna och vintergäcken har redan gjort sitt och är på väg att försvinna i vår trädgård. Sakteligen tas deras plats av våra botaniska krokus, som börjar blomma som allra finast. Vad som är riktigt roligt är att stå och titta på snödroppar, vintergäck, botaniska krokus, holländska krokus alla på samma gång. Alla färger, det är som en liten cirkus. Det är färger man vill ha in en trädgård efter den långa mörka kalla stenfrusna vintern.

Jag resonerar att det är lika bra att sätta några tusen varje år för säkerhets skull, eftersom de inte alltid kommer igen. Men, när de kommer, så år det tre till fem blommor på varje lök. Om man då planterar dem i kombination med Dutch (holländska) krokus, så får man ju en extra lång blomningsperiod. På det sättet kan man har en krokusplantering i våra trakter i Stockholmsområdet under en väldigt lång tid, c:a 3-4 veckor, beroende på omständighter och vädret.

Jag väntar alltid med att klippa ner våra perenner till våren. För min del, finns det så mycket annat att göra på hösten, så jag väntar med perennerna till vårkanten. Då kan man klippa ner och låta saker och ting ligga ner och förmultnas efter hand och sedan strö jag lite gödsel där.

I dammen har fiskarna kommit till liv efter den långa vintern under en tjock mantel av is. Men de är inte ensamma i vattnet. Som tillfälliga gäster har vi märkt åtminstone åtta paddor; några av dem är upptagna med att para sig, och långa svarta trådar av deras ägg syns runt omkring i dammen.

Ja, en trädgård är förunderlig, naturen är förunderlig, mänskligheten är förunderlig, Det är roligt att leva. Vi lever alla på hoppet, och vad vore livet utan drömmar? Med en trädgård blir det så påtagligt med så mycket som händer, det är så mycket att vårda, så mycket att vara tacksam över. Så mycket att betänka. Så många känslor, så mycket sorg när en planta går bort. Det finns dock alltid någonting nytt att plantera. Se aldrig en trädgård som en färdig skapelse. En trädgård innebär hela tiden ett skapande som tar både kraft och tid. Det som gör en trädgård så speciell är att man får sätta sin egen prägel på saker och ting.

Solens upp och nedgång ska vi också reflektera över. Idag: gryningen 06.04 och solnedgången 19.41. Även om vi drar klockan tillbaks redan om ett par månader, så går vi mot ljusare tider. Och när ljuset återvänder, då återvänder även människorna. Då kryper vi fram ur våra små stugor och möter varandra med ett leende på läpparna. Fortsätt att le!

Vårhälsningar från

A Gentleman Gardener