Vi på A Gentleman´s Garden önskar alla våra läsare ett riktigt Gott Nytt

2009!

ljus

Krönika November 2008 | Krönika Januari 2009

"Det finns inga misstag i trädgårdsarbete, bara experiment." Janet Kilburn Phillips

December 2008

Början på december 2008 i södra delen av Stockholm och jag öppnar dörren, trots att klockan är sen så måste jag ut en liten runda och se mig omkring. Vad är det som händer i en trädgård? Alla förväntningar. December. Vad vi har framför oss är januari februari, mars, april ja tack, maj, juni, juli, augusti, september, oktober, november och december. Det är inte klokt så månaderna passerar förbi, bara rusar förbi och när man är mitt uppe i en månad så blir man liksom paff.  När vi bor i det här klimatet och framför allt i den här delen av världen, är det ju otroligt med alla årstiderna som bara passerar revy.

Med en trädgård så lever man så det knakar. Vi är inne i början av december och här har snön i våra trakter ännu inte fallit (som det brukligen gör vid den här årstiden), och kylan har inte heller infallit sig. Vattenslangarna ligger fortfarande ute. Som jag har sagt tidigare; är det inte tjäle i marken, så vattnar jag, O ja.

Men det är klart att trädgården måste få sin vila. Det är så förunderligt att se alla de här små knopparna som så gärna vill sticka upp; som inte fattar att det kommer att bli en vinter trots allt. Det börjar röra på sig i marken alla redan och jag börjar skrika på mig själv att jag får inte stiga här och där - för jag har ju planterat för fasen överallt. Det är så märkligt hur en trädgård byter utseende mellan sommar och vinter, vår och höst; årstiderna, det är som en cirkus, som erbjuder ett mångskiftande färgspel.

Jag jobbar väldigt mycket i vår älskade trädgård. Jag vill så mycket och det är så mycket som har blivit gjort här de sista åren.Jag går omkring och förundrar mig och ser och planerar och så vidare och där kommer dem och där kommer dem.
-Jag ser dem, de kommer där i marken, det är helt otroligt! Jag får tydligen aldrig nog med lökar.

Jag känner ett stort lugn i trädgården när jag går omkring här en sen kväll i december. Jag ser alla knopparna på rhododendron. 2009 kommer att bli ett fantastiskt rododendron och azalea-år i Sverige. Det har blivit en otrolig knoppsättning, det har inte varit så mycket knoppar på flera år som inför våren 2009. Den som lever får se.

Trädgård  i december. Granriset är hämtat och tallriset är hämtat.  Jag har satt upp våra lådor så nu är det dags att pynta lite och se trädgården från insidan. Sitta inne och titta ut. Fast så länge jag kan gå omkring trädgården så gör jag det oavsett väder och vind  - vädret får inte stoppa en riktig trädgårdsälskare.

En sak som man inte får glömma bort i den mörkaste månaden i Sverige innan vi går mot ljusare tider, är att tänka på de små fåglarna som är så viktiga i vår trädgård. Tänk så mycket de ger tillbaks, inte bara för att de är så vackra, utan också att de hjälper till att sprida frön från den ena platsen till den andra. Vi har en fantastisk samling fåglar i vår lilla värld. De flesta stannar i trädgården (t ex domherre, bofink och grönfink) medan andra, t ex sidensvans, kommer under hösten för att äta upp sig, och sedan flyga vidare. Vi får inte heller glömma våra underbara hackspettar.

Den här månaden, december är när jag på allvar sätter igång att mata de små liven. Det är så underbart härligt att sitta inne och titta ut och ha fågelmatarna riktigt nära huset. Så de äter! Fetare och fetare blir de.

Jag vet att det kanske är lite tidigt att börja mata fåglar, för så länge det finns bär och frukt på träden och marken inte är frusen så har småfåglarna tillräckligt mycket att äta. Men jag kan inte låta bli, jag är alldeles för ivrig. Talgbollarna är viktiga för att de ska bli feta - de har en lång kall vinter framför sig.

Det är så underbart, jag värnar verkligen om fågellivet i vår trädgård, och jag sätter upp holkar där jag kan och de är tömda vid det här laget (det får man inte glömma på hösten) och fåglarna börjar redan flyga och titta lite. -Var ska jag bo? Var ska jag lägga mina nästkommande ungar? 

Alltså, snälla, glöm inte småfåglarna. Fortsätt fylla fågelbaden så länge man kan och titta på fåglarna när de badar - deras njutning kan ger oss så mycket. Och som sagt - börja mata NU.

Vi går en vinter till mötes.

 

A Gentleman Gardener