Krönika dec 2008 | Krönika 10 februari 2009

"Jag har aldrig haft så många goda idéer … som när jag arbetar i trädgården". John Erskine

Januari 2009

Ja då, säger vi, som vi brukar göra vid årets första dag.

“Dörren öppnas, dörren stängs”.

Jag säger Gott Nytt År till alla trädgårdsvänner och trädgårdsentusiaster därute i den stora vida världen. Här har vi Sweden första januari 2009!

Årstiderna passerar revy och åren lika så, den som lever får se. Som allting annat så lever man på hoppet. Det är inte första gången jag säger det och absolut inte den sista.

Jag går omkring i vår lilla trädgård och tittar runt för ännu har inte snön fallit i trakterna där vi bor. Rimfrosten ligger dock så fin, det är kyligt i marken, och jag är så tacksam att jag har fått ner alla lökar. Jag har täckt våra rosor och även lagt ett tjockt lager eklöv under rhododendron buskarna; sånt där som man bör göra men som inte alltid blir av. Allting har sin tid här i livet och just nu i början på januari börjar det riktigt att pirra i kroppen av förväntan. Man lever på hoppet — det är ju trots allt årets första månad.

Vad kan man då hitta på för att få den här långa månaden att passera? Varför inte ligga steget före, passa på att tvätta krukor och sköta om trädgårdsredskapen; ingenting är ogjort. Det finns alltid någonting att göra oavsett väder, vind och årstid, det gäller bara att ha tid. Se även framåt — det är det man måste göra även i trädgårdssammanhang. Samtidigt som man måste tänka tillbaks, måste man också ha en viss framförhållning. Redan nu i slutet på december och början på januari börjar det klia i fingrarna. Vad ska jag göra i år då? Vänta så får ni se. Redan nu håller jag på med mina frökataloger och beställningar. Planerna är många för jag vill verkligen försöka förverkliga många drömmar som jag gick miste om förra året.

I slutet på december/början på januari är det tid att klippa våra vindruvor efter konstens alla regler. Jag är novis på området och har precis planterat några stycken och, ärligt talat, får tiden utvisa om jag lyckas eller inte, men det är värt försöket. Varför inte prova själva!

Det är så förunderligt att se dammen som ligger täckt med is. Eftersom vi har fiskar, så behövs en luftpump och, vintertid, en isstoppare - ett frigolitlock flyter på ytan ovanpå luftpumpen; luftbubblan som samlas under locket hindrar vattnet från att frysa till och eventuella sumpgaser ventileras också bort.  Det fungerade jätte bra förra året (dammens första vinter) och förhoppningsvis kommer det att fungera även i år. Det är väldigt märkligt att se guldfiskarna, nästan stilla, under ett tjockt lager av is.

Jag tassar runt i vår trädgård och önskar alla fruktträden  — äpplen, körsbär, persika, päron, plommon och valnötsträden —  “god vila, god skörd”.

Jag har tagit min lilla runda den första januari 2009 i vår trädgård. Nu ska jag gå in. Men fågelbaden… ja kära nån, de har fått stå framme. Innan jag går och lägger mig måste jag fylla på maten i fågelborden, för gode tid vad det går åt frön. Fåglarna måste också leva. De små liven tillför så mycket i trädgården. Jag älskar mina små fåglar.

Varje år ställs man inför den här svåra frågan: Vad ska jag göra näst? När man har en trädgård så vill man gärna testa lite olika saker, olika fröer o s v. På ett tidigt stadium kom jag på att grönsaker inte ligger mig så varmt om hjärtat men det är ju högst personligt. Varje säsong tycker jag dock att man ska pröva någonting nytt. För den kommande säsongen styr nyfikenheten; jag kommer för första gången i mitt liv att prova att odla kronärtskockor, både ettåriga och den perenna Herrgård, som bör klara sig upp till zon 2.

Jag återkommer. Våren är på väg.

Gott nytt år 2009!

A Gentleman Gardener