Krönika aug 2009 | Krönika 22 sept 2009

6 September 2009

Vi är inne i september månad 2009. Det är så mycket dofter som sprider sig i trädgården. Tänk så mycket man har att se tillbaks på under den växtperiod som har varit. Allting är så förunderligt när man tänker att det ännu inte är slut, det är fortfarande mycket att se fram emot. Allting har sin tid och sin gång på något sätt i en trädgård.

Jag går omkring i vår lilla trädgård i mitten på september och känner massor av dofter. De sista liljorna som blommar ut, den vita floxen som doftar, kaprifolen som doftar. Många av mina "Rambling Roses" börjar få nypon och det är fortfarande mycket att göra, planera och plantera.

Jag är så evigt tacksam att man kan följa en trädgård under ett förlopp. En trädgård lever på något sätt 12 månader om året. Min vita  Clematis Summer Snow blommar fantastiskt fortfarande och Agapantusen står i givakt. Agapantus är ett av de mest exotiska inslagen man kan ha i en svensk trädgå

rd i augusti / september. Crocosmian blommar och en och annan ros blommar på min Ilse Kron Superior. Höstanemonerna börjar blomma, Kärleksörten har börjat visa sig men den har ett par veckor kvar på nacken.

Fortfarande är det så mycket som blommar och dofter som sprider sig i en trädgård. Jag börjar vänta på mina lökplanteringar, det är med bävan man tänker på det. Jag börjar ju fundera på lökplanteringarna redan under maj juni och man tycker man har många månader framför sig när man sitter och planerar. Men snart är de här och sen vet jag vad jag ska göra. Det blir att plantera, plantera och plantera.

En sak som det är väldigt bra att göra nu på hösten är att åka ut i plantskolorna och köpa perenner. Har man inte planerat var man ska plantera kan man alltid köpa upp och plantera någonstans och flytta dem på våren när man har tänkt igenom saker och ting. För en trädgård står inte still, det är så många människor som glömmer bort de här månaderna september och oktober. Ni kära trädgårdsmänniskor vet hur mycket det finns att göra. En trädgård är inte bara juni, juli och augusti utan en trädgård fortsätter långt in på hösten.

Passa på och njut av hösten. Känn luften, andas in och andas ut…

Som sagt det är hög tid att börja planera för lökplanteringen. Man kan även gå i skogarna och plocka svamp. Men som sagt det är fortfarande mycket att göra i september.

En sak som jag tycker är lite roligt att göra vid den här årstiden är att fylla mina krukor och urnor, ta bort krysantemum och perenner, och fyll dem med lök, blomkål och andra grönsaker. Det är ett exotiskt inslag som ser väldigt annorlunda ut och är till och med användbart.

Gå en härlig höst till mötes, kära trädgårdsvänner.

A Gentleman Gardener