Krönika tidig april 2008 | Krönika sen april 2008

Mitten på April 2008

Jag kommer upp här i stenbacken på norra sidan av huset. Tusentals botaniska krokus har blommat här i flera veckor och nu blommar hundratals Tulipa Tarda, botaniska tulpaner. Det är typiskt för en sån här växt, folk sätter den i perennrabatter och då dör den. För Tarda, den här botaniska tulpanen, den ska ju planteras i sand , i torr stenig jord. Det är där de ska växa, de ska inte växa i rabatter och det tänkte jag också på när jag planterade dem här i backen. De har redan spridit sig.

Jag tittar på Tarda de är så här ”-Ursäkta mig”, för de öppnar sig när solen kommer, då kommer de igång,

-"Ok nu är jag vaken"!

Det vill till att man är hemma.

Vi håller på med vår lilla näckrosdamm. De står och skvallrar där inne och väntar - växterna. Heliantropen, den står och hoppar på bordet. I dammen simmar fiskarna, de har ynglat av sig för tredje gången i år, och det är bara april.

Till och med ogräset är väldigt vackert vid den här årstiden. Undervegetationen av malört och vintergäcken som sticker upp som blommade så fint.

Sedan de vita hyacinterna, Carnegie, som kommer. Nu är det nästan så att man får slag för mindre. Dags att sätta på grillen. Egentligen är det ju väldigt erotiskt. Trädgården kan vara erotisk, jag vet inte, men jag upplever det så när jag går runt i en trädgård. Jag får såna där varma känslor och det får jag nu när jag står och ser de vita anemonerna. Jag menar det här är ju helt sjukt, man drar sig nästan undan

-”Vänta lite ursäkta att jag stör”

Så känner jag nästan, jag får inte stå för nära för de har slutit sig. De har lagt sig att vila, de ska sova god natt och så när solen kommer i morgon då öppnar de sig. Då strålar de och så går de ihop på kvällen och då känns det verkligen att man tar ett steg tillbaka

-”Ursäkta mig jag vill inte störa”. Jag smyger förbi. -” Ursäkta mig då. Sov så gott”.

Anemonen är så där annorlunda, den beter sig på det där sättet, den bara sluter sig så där hemlighetsfullt. Den sprider sig också villigt, som vitsippor. Ett annat plus är att rådjuren inte äter den.

Trädgårdshälsningar & vårkänslor från

A Gentleman Gardener