Krönika 22 sept 2009 | Krönika november 2009

Oktober 2009

Äntligen oktober, med andra ord 11 oktober 2009. En trädgård är i ständig förändring det är inte klokt egentligen. Om man går ut i en trädgård i oktober månad och betänker vad som har skett under året som har gått och säsongen som har gått så kan man få tårar i ögonen för mindre. Men det gäller att glädjas med en trädgård för trädgård är liv.

Mycket finns fortfarande att göra. Jag känner att paraplyet står nära till hands. Man ska alltid ha ett paraply nära i oktober månad. Jag rusar in och fäller upp. Nu är jag säker.

Väder, vind och årstider passerar revy. När jag tänker tillbaks på en trädgårdssäsong gäller det att hela tiden leva med en trädgård, beakta och begrunda.

Oktober månad och det finns fortfarande saker att göra, för när vintern kommer här i Sverige då kommer den med dunder och brak. Lika förvånad blir man varje år när hösten slår till.

Det finns fortfarande saker som blommar här i trädgården. Våra kära Astrar blommar, Anemonerna blommar och de flesta planteringarna är redan i marken. Det känns faktiskt konstigt att säga så här men jag har fått ner 6000 lökar. Wow. Säger man det till en normalt funtad människa så låter det helt otroligt men det är faktiskt vad jag har gjort här de senasta  veckorna. 6000 lökar har jag fått ner ytterligare här i vår lilla trädgård.

Nu får löven falna. Det ligger höstlöv runt om i hela trädgården och framför allt nu i oktober så gäller det att att börja städa undan, plocka undan och vattna Rhododendron. Det är en sak  som många människor glömmer totalt att trots hur mycket det regnar Rhododendron får aldrig nog med vatten. Och jag håller igång mina vattenslangar långt in i november och så länge det inte är fruset i marken så vattnar jag mina Roddisar.

Hösten är här, regnet faller tungt, träden börjar digna, frukterna är skördade, liljorna har blommat över och regnet bara öser ner. Nu är det snart dags att säga goodbye för den här säsongen till trädgården i vår del av Sverige. Gå ut och titta på alla höstlöv, för snart är det skådespelet förbi. Man märker redan att mörkret börjar komma närmare och närmare och snart är vi inne i den mörkaste tiden på året.

Jag tackar trädgården för den här säsongen men ännu är den inte helt förbi. Sedumen står ju i givakt. Det är ju någonting ni måste massplantera i era trädgårdar, Sedum som står så vackert så länge.

Agapanthusen har jag slutligen lyft ner i källaren. Nu får den stå därnere förmodligen lite förundrad.

-"Vad ska jag stå här nere för?"

Men ni kan inte stå ute för frosten är här. Så det gäller att få undan Agapanthusen och andra känsliga växter. Olivträden är inne och Lagerträden är inne för nu går vi en höst till mötes och när hösten väl kommer i våra trakter så kommer den snabbt. Man vill så gärna tro att sommaren ska vara lång och hösten ska vara varm men tänk till lite var hellre lite mer förberedd.

Regnet det bara öser ner och jag är blöt om både skor och strumpor. Nu ska jag in. Men tänk 6000 lökar!! Ja, krockade de inte på gatan i år så gör de det nästa år.

Hej då alla trädgårdsmänniskor.

A Gentleman Gardener