Engelska

fler krönikor

Bilder från trädgården 2006-2017 hittar ni här

September 2018

Hejsan alla älskade trädgårdsvänner.

Tumba calling! Det är lördagen den 28 september 2018. Efter lunchen idag har jag planterat för fullt, totalt har jag planterat ungefär 4 000 lökar under de senaste veckorna. Så jag är nöjd. Jag har bara några hundra kvar att plantera.

Vi har sålt lökar, plantor och gratulationskort på ett antal marknader under sensommaren och in i september. Vi var t ex på Trädgårdsdagen i Enköping den 1 september. Trots god försäljning så har vi en del perenner över, och de ska också ner i marken.

Det vi har kvar är mestadels den underbara rudbeckia Goldsturm, som med sina gula kronblad och svarta ögon utgör ett så vackert tillskott i trädgården vid den här årstiden, samt två väldigt snarlika astrar, nämligen Little Carlow och Lutetia, båda med söta små metallblå blommor. Ärligt talat så vet jag inte om jag orkar med den återstående plantering av lökar och plantor – men jag ska göra vad jag kan. Jag är själv förundrad över att jag har lyckats plantera så mycket varje höst under så många år. Jag kan inte klaga…

Just nu är det en klart blå himmel och det är faktiskt lite romantisk när löven faller sakta ned mot marken. Luften just nu är helt magisk.  

Tack vare all höstplantering så kommer det att bli en vacker vår i trädgården. Men först är det höst och vinter.

Svampplockningen är jag också klar med. Jag har varit ute i skogen i flera omgånger. Det har varit ett exceptionellt bra år för karljohan-svamp och kantareller. Jag har både torkat dem och stoppat dem i frysen. Nu finns det nog inte plats för fler. Men... åandra sidan, när trattkantarellerna kommer... kanske man kan hitta någonstans att förvara dem.

Det finns alltid någonting att göra i en trädgård. Man behöver aldrig vara sysslolös, det ska gudarna veta. Jag tror att de flesta människor tar saker och ting för givet, men en trädgård behöver vård. Så ta vara på höstdagarna som kommer nu, vi går en härlig höst till mötes, och förlora inte hoppet om att våren kommer igen nästa år, efter att vi har överlevt vintern som ligger framför oss.

Hälsningar från

Stefan, A Gentleman Gardener