"Trädgårdsskötsel är ett sätt att visa att du tror på morgondagen." Okänd

September 2008

Början av september och jag går omkring och tittar på mina fantastiska Agapantus.

Ordet Agapanthus kommer från det grekiska ordet agape (kärlek) och anthos (blomma), alltså kärleksblomma eller, som man ofta säger på svenska, kärlekslilja. Men agapanthus hänger ihop inte bara med kärlek, utan också med att få oss att drömma om soliga Medelhavet och varmare klimat än det svenska, trots att man faktisk kan ha Agapantus i svenska trädgårdar också. I södra Sverige kan man ha Agapantus på friland men det går inte i Stockholmsområdet. Jag har inte försökt i alla fall, jag satsar på den säkra sidan och planterar dem i stora italienska terrakottakrukor.

Jag älskar mina Agapantus.

Det finns många små trix och knep för att få dem i blom och en del knep kan jag dela med mig. När man köper en Agapantusplanta så kanske den blommar i handeln men sen är det ytterst osäkert om den kommer att blomma de kommande åren.

En av hemligheterna med Agapantus är att för att få den i riklig blom så måste  rötterna  stå och trängas i krukan. Det är inte förrän plantan får så mycket rötter att krukan nästan spricker som  växtkraften sätter igång och den kommer i blom. Det kan ta ganska många år i alla fall har det gjort det hos mig. Men när de väl kommer igång - då kommer de igång ordentligt. Oj oj oj så fantastiskt de blommar!

Just nu har jag en bit av Medelhavet hemma hos mig. Blomningen börjar i mitten på juli och sen fortsätter det kontinuerligt till mitten på  september/början av oktober. Agapantus gör trädgården så otroligt exotisk, det är ju nästan erotiskt att stå och titta på dem när de står där i givakt. De finns i  alla möjliga blå varianter från djupaste blått till det skiraste ljusblå och det finns också vita varianter.

Jag har som sagt satt dem i krukor, lekt lite med egna idéer och inte alltid gjort vad böckerna säger. Jag har ganska många krukor i vår trädgård. Ofta sägs det att de ska in i uterum och växthus och så vidare men jag har dem inte i växthus. Under de tiotal år som jag har haft mina så har de sent på hösten åkt ner i källaren. Jag har en varm källare där jag sätter ner krukorna  i mitten på november och sen glömmer jag bort dem. Jag vattnar inte... och så vissnar de ner sakteligen. Om man kommer ner i januari eller februari och tittar på det förmultnande innehållet i krukorna får man nästan tårar i ögonen och då tänker jag –Vad i Jesse namn har jag gjort nu? Har jag tagit livet av er i år igen?

Men skenet bedrar. Grönskan vissnar ner, men sen när man börjar småvattna lite framåt vårkanten då är det så torrt i krukorna att det bara rinner rätt igenom.  Konstant översvämning!

Men de kommer igen.  Sedan några år tillbaka har jag faktiskt prövat att ha en del av dem i en friggebod med värme, där har de stått ljust och i de krukorna vissnar inte bladen ner över huvudtaget. Tydligen kan man göra på många olika sätt mer eller mindre ta livet av dem eller ha dem gröna året runt i ett uterum - så funkar det hos mig i alla fall. Jag gödslar med Chrysan ganska rejält under hela växtperioden.

Ibland tänker jag att om jag inte hade haft Agapantusen blommande nu, hur hade det varit i trädgården då? Sen funderar jag vidare på vad som Agapantusen står för hos mig i vår trädgård. Den står för skönhet, lite erotik, något medelhavsaktigt, något osvenskt och frodigt. Den är en riktig liten aristokrat i trädgårdssammanhang.

Jag fullkomligt älskar Agapantus.

En annan sak som händer i augusti månad är att luften ändrar sig. Det känner alla trädgårdsmänniskor till; det blir fuktighet i luften och i min trädgård så doftar det av flox (eller phlox). Jag älskar vita flox tyvärr så får de alltid mjöldagg, men det får jag ta för det är doften jag vill ha.

Man kan inte få allt här i livet och vita flox vill jag inte vara utan i en trädgård i augusti. De sprider ju den där tunga doften över trädgården och samtidigt blommar en del doftande liljor. Jag går fortfarande och väntar på de liljor som inte har slagit ut än. Jag får nog vänta drygt en månad på sista liljan, fram emot oktober blommar i min trädgård sommarens sista lilja Speciosen Album - men som sagt just nu ett slag för Agapantus på sensommaren.

A Gentleman Gardener

 

 

Annonsplats 1

300 x 150 pt

 

 

Annonsplats 2

300 x 150 pt

 

 

Annonsplats 3

300 x 150 pt