Krönika juni 2010 | Krönika augusti 2010

Juli 2010

Bildgalleri

Kära älskade trädgårdsmänniskor och alla  underbara människor där ute i den stora vida världen som läser mina krönikor. Jag tackar er. De blir lästa i så många olika länder och det är väl tack vare att vi skriver både på svenska och på engelska.

Vi når ut till en väldigt stor publik vilket jag ödmjukt tackar er för att ni följer vårt lilla liv och allting som händer i vår lilla trädgård  i norra delen av Europa.

Vi är i Sverige och det är faktiskt den 16 juli 2010 och jag springer gladeligen runt med ett glas rosévin i handen, pust och stön. Vi har en otrolig värmebölja här uppe och helt klart är ju att vädret i Europa är inte så bra. I många länder i Europa är det problem och klimatförändringarna sveper förbi. Det är någonting jag tycker är väldigt obehagligt. Det är så lätt att ta saker och ting för givet men det händer saker ute i naturen som vi måste värna om. Vi måste värna om vår miljö - absolut, och tänka till lite vad vi gör, hur vi beter oss helt enkelt. Det kommer ju kommande generationer som också ska få njuta av vår moder jord.

Men som sagt det är varmt, det är fruktansvärt varmt och regnet har inte öst ner här på väldigt väldigt länge. Här i södra delen av Stockholm i Tumba har vi inte haft så varmt sen 1994 så nu är vi inne på en otrolig värmeböjlja. Det är på gott och ont, vissa människor gläds, vissa människor far illa. Personligen så tycker jag synd om trädgården för vi har en sluttande söderträdgård som far illa i värmen. Så visst måste man vattna samtidigt som man måste vara lite restriktiv med vattningen. Bor man på lägen där det behövs vattnas väldigt mycket i dessa tider så tycker jag att man ska försöka begränsa sig, ha en eftertanke och plantera växter som tål torka mer än andra växter. Vissa växter trivs ju väldigt bra i torka det gäller framför allt Sedum växter, kärleksört. Plantera inte för mycket växter som behöver mycket vatten för slår torkan till då kan man lita på att det smäller av.

En trädgård är en levande varelse, det är inte någonting som bara är. Den måste skötas, den måste vattnas, den måste rensas. Ingenting sköts av sig själv i en liten privat trädgård. Men samtidigt låt oss tänka lite på naturen och det ekologiska systemet som börjar spela en väldigt viktig roll för mig i trädgårds sammanhang. Det är någonting som har växt fram under senare år. Jag hade inte det intresset som yngre men jag börjar mer och mer tänka på det. Jag vill ha in fjärilar, jag vill ha in getingar jag vill ha in fåglar. Jag vill ha in allting i trädgården som kan berika trädgården.

Juli månad 2010 går mot värme rekord i Stockholm vi har så väldigt väldigt varmt som sagt. Ja vad ska man göra det är bara att rensa, rensa, rensa, vattna, vattna, vattna och vara väldigt tacksam att ha tillgång till natur, grönska och växtlighet och allting som frodas.

Ha en glad sommar och en trevlig sommar. Ta hand om er och ligg inte ute i solen och stek er. Nej, nej , nej. I dagens läge vet vi vad solen ställer till med på gott och ont.

A Gentleman Gardener

P.S. Ni är varmt välkomna till Tusen Trädgårdar hos oss söndag den 8:e augusti.